Kymen piiri: Omavaraisuuden pallo on nyt kaupalla

Keskusta

Keskustan Kymenlaakson piirin vuosikokouksen kannanotossa todetaan, että omavaraisuus on osa sisäistä turvallisuutta, siksi maatalouden tulevaisuus on turvattava.

– Hallitus on 300 miljoonan euron tukipaketilla tehnyt oman osansa akuutin hädän helpottamiseksi. Nyt pallo on kaupalla, sillä pitkällä tähtäimellä ainoa tapa päästä viljelijöiden tilanteen tasapainottamiseen, on tuottajahintojen saaminen kannattavalle tasolle.

– Eri ratkaisuissa tulisi käyttää maalaisjärkeä ja keskittyä olennaisiin asioihin tuottajien auttamiseksi mahdollisimman vähillä vaurioilla tämän kriisin yli, kannanotossa sanotaan.

Lisäksi todetaan, että alkutuotannon lisäksi meidän on turvattava myös elintarvikkeiden jatkojalostaminen.

– Elintarviketeollisuutemme on sekin syvässä kriisissä.

Kymen piirin puheenjohtaja Riikka Turunen totesi lauantaina Utissa kokouksen avaussanoissaan, että politiikalla on merkitystä kaikilla niillä tasoilla, joilla sitä tehdään. Hän kiitteli jokaista paikalle saapunutta keskustalaista.

– Olemassa olosi täällä kertoo siitä, että haluat osallistua politiikan tekoon.

Piiri ei asettanut eduskuntavaaliehdokkaita, vaan se tehdään syksyllä. Piirin toiminnanjohtaja Sami Porkka kertoi, että piiriin on tullut kaksi ehdokasesitystä.

– Muitakin nimiä on mainittu, Porkka paljasti.

EU-parlamentaarikko Mauri Pekkarinen paneutui poliittisen keskustelun alustuksessa niihin syihin, miksi Ukrainan maaperällä nyt soditaan ja mitä seurauksia tästä kaikesta on Suomelle. Suomen ilmeinen Nato-jäsenyyden hakeminen nousi myös esiin keskustelussa.

– Suomi on mennyt vuosikymmeniä askel askeleelta kohti länttä. Olemme harjoittaneet viisasta politiikkaa, jolla päästiin tämän vuoden helmikuulle asti, tuumi Markku Laukkanen.

Hän kysyi Pekkarisen mielipidettä siihen, voisiko joku valtio vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Uskon, ettei Unkari ole vastaan, Pekkarisen vastaus kuului.

Pekkarinen näkee itäisen Suomen kärsivän taloudellisesti eniten sodan seurauksista, kun puun rahti Venäjältä on loppunut.

– Itä-Suomi kärsii puupulasta. Tätä aluetta on tuettava ja kompensoitava sodan seurauksia.

– Minusta olemme selvinneet kohtalaisen hyvin pandemiasta ja sodan alusta, mutta haasteet ovat kyllä todella kovat, Pekkarinen muotoili.

Hän toivoi hallitukselta toimia uusien työpaikkojen luomiseksi sekä panostusta esimerkiksi biokaasun tuottamiseen.

Parlamentaarikko näkee keskustalaisten arvojen olevan tulevaisuutta.

– Maailmanmeno tulee korostamaan hajautetun yhteiskunnan voimaa. Uskon että keskusta tulee tästä nousemaan, siitähän on jo merkkejä ilmassa.


Korjaus 9.5.2022 klo 10.07: Kuvatekstistä on korjattu Teemu Suur-Näkin nimen kirjoitusasu.