Kuntavaaleissa riittää jännitettävää – Lue Suomenmaan ennakkoanalyysit kaikista puolueista

Kuntavaalit

Puolueiden kuntavaalimenestyksessä riittää jännitettävää, sillä viimeisimmissä gallupeissa on ollut nähtävillä heilahduksia kannatuskäyriin.

Ylen tuoreimmassa kuntavaaligallupissa keskusta oli selvin nousija, kun taas pääministeripuolue SDP menetti eniten kannatustaan.

Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina.

Suomenmaa on julkaissut kuntavaalien alla analyysinsä kunkin puolueen menestysmahdollisuuksista. Kokosimme kuntavaalianalyysit luettaviksi tähän juttuun. Osa analyyseistä on julkaistu jo huhtikuussa, joten kaikissa ei ole siksi huomioitu aivan viimeisimpiä käänteitä.

Keskustaa ovat vaivanneet pitkään alhaiset gallupluvut. Yksi äänestäjäryhmä voi ratkaista puolueen tulevaisuuden, toimittaja Pauliina Pohjala kirjoittaa lauantaina julkaistussa keskustaa koskevassa analyysissä.

Gallupjohdossa keikkuva kokoomus joutui sisäisten sotkujen keskelle Helsingin pormestariehdokasta nimetessään. Pääkaupungin johtopaikan uusiminen saattaa kuitenkin onnistua, toimittaja Pekka Pohjolainen kirjoitti huhtikuussa julkaistussa analyysissään.

Perussuomalaisten ennakoidaan tuplaavan reilusti vuoden 2017 kuntavaalituloksen. Epävarmaa kuitenkin on, voiko perussuomalaiset pärjätä kuntatasolla yhtä hyvin kuin valtakunnan politiikassa, toimittaja Annukka Kaarela ennakoi kesäkuun alussa.

Pääministeripuolue SDP:lle on sen sijaan luvassa noloja arvovaltatappioita, toimittaja Lauri Heikkilä summasi keskiviikkona. Demarit mokasivat ehdokasasettelussa, eikä yleispoliittinen virekään palvele puoluetta enää.

Entä sitten vihreät? Puolueella on kova kannatuspotentiaali, mutta kuntavaalien alla meininki on ollut hapuileva. Kuntohuippu tuskin osuu lankulle, toimittaja Santeri Lampi arveli toukokuun lopussa.

Perinteinen työläispuolue vasemmistoliitto on puolestaan sementoinut pysyvästi asemansa ”puolueliigan” alemmassa keskikastissa, toimittaja Risto Luodonpää tiivisti toukokuussa. Puolueelle on jälleen luvassa noin 8 prosentin kannatusta.

Pienimmät eduskuntapuolueet RKP, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt eivät luultavasti tarjoa isoja yllätyksiä kuntavaaleissa, toimittaja Samuli Vänttilä arvioi toukokuussa. Liike Nyt voi olla jonkinlainen jokerikortti muutamilla paikkakunnilla ja RKP saattaa nostaa jonkin verran kannatustaan, mutta kristillisdemokraateilla on sen sijaan vaikeampaa