Kulmuni: En ymmärrä, miksi Halla-aho räksytti meille 

Keskustajajohtajan mukaan keskusta yrittää palauttaa kansalaisten luottamusta päivä kerrallaan
Puoluekannatus

Ylen puoluegallupissa hallituksen kakkospuolueelle keskustalle mitattiin vihreiden ja SDP:n takana kannatusta 12,9 prosenttia. Suomenmaa kysyi keskustan puheenjohtajalta Katri Kulmunilta arviota puolueiden kannatuskehityksestä.

Ylen gallupin kova uutinen on se, että perussuomalaisten kannatus on noussut 23 prosentin lukemiin ja SDP:n kannatus vajoaa. Mikä on oma tulkintasi tilanteesta?

– Gallupit menevät ylös ja alas, niin kuin yleensäkin. Mutta keskustan osalta vaikuttaa siltä, että tilanne on vakiintunut tuohon noin 12 prosenttiin, mikä on hurjan alhainen luku. Ei keskustalla ole muuta vaihtoehtoa kuin koettaa päivä kerrallaan saada suomalaisten luottamusta taas takaisin. Keskusta hoitaa vastuullisesti isänmaan asioita ja samalla rakentaa keskustalaista tulevaisuutta puolueen kautta. Se vaatii kovasti aatteellista ja järjestöllistä työtä keskustalaisilta.

Onko perussuomalaiset tämän hetken hurjalla kannatuksellaan se tulppa, joka estää keskustan ja vähän muidenkin nousua?

– Huomasin, että (Jussi) Halla-aho oli syyttänyt meitä räksyttämisestä, kun häneltä oli kysytty gallupeista. Minä ajattelen, että gallupeissa edellä olevia täytyy aina onnitella, että he ovat onnistuneet tekemään joitakin asioita oikein, jos he ovat ihmisten suosiota saaneet. Sikäli en sitä piikkiä ymmärtänyt häneltä, miksi hän sitten räksytti meille, kun syytti meitä juuri räksyttämisestä. Oppositiossa ei tietenkään tarvitse esittää niin konkreettisia vastauksia monimutkaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Keskusta on pitkin syksyä selvästi haastanut perussuomalaisia eduskunnassa. Ovatko perussuomalaiset kuitenkin korjanneet nyt hyödyn asiasta?

– Keskusta koettaa hankkia joka päivä ihmisten luottamusta uudelleen. Täytyy onnitella silloin, kun kaverit pärjää gallupeissa ja koettaa tehdä itse asioita paremmin, että mekin pärjättäisiin.

Pääministeripuolue SDP:n luisu näyttää aika kovalta. Vaikuttaako se hallituksen työskentelyyn?

– Välillä mennään ylös ja välillä alas. Uskon kyllä, että hallitus tekee päämäärätietoisesti hallitusohjelman puolesta työtä. Nämä osuvat aina jokaisen kohdalle, välillä paremmat ja välillä huonommat lukemat.

Mitä eväitä hallituksella ja keskustalla on nostaa kansalaisen luottamusta hallitusta kohtaan?

– Tärkeintä on tietenkin se, että yhä useammalla suomalaisella olisi työtä. Ja  hallituksenkin kärkitavoite on, että yli 60 000 ihmistä täytyisi saada työnsyrjään kiinni. Ja se, että ihmisillä on työtä, mahdollistaa sen, että voidaan vaikkapa vastata ilmastonmuutoksen vaatimiin asioihin, että saadaan uutta teknologiaa ja uusia vientieuroja. Ja muutettua vaikkapa autojamme biopolttoaineille ja biokaasulle.

Oletko huolissasi puolueesi kannatuskehityksestä tässä vaiheessa?

– Totta kai minä olen murheellinen siitä, että se on kovin matala. Mutta samalla lailla minulla on myös hurjasti tulevaisuudenuskoa ja tarmokkaasti työskentelen ja siihen kannustan myös kaikkia muita. Keskustalla välillä menee gallupeissa lujaa ja välillä huonommin. Kyllähän me tässä vuosisadan historian aikana olemme nähneet monenlaisia aikoja. Tämä on yksi aika niiden joukossa.

Oletko asettanut itsellesi tai keskustalle tavoitetta siitä, milloin puolueen kannatuksen pitää päästä nousevaan kierteeseen?

– Joka kuukausi on tietenkin oma tavoite ja puolueen tavoite ja se, että oltaisiin gallupeissa paremmissa asemissa. Mutta tietenkin kansanvalta sitten päättää aina vaaleissa, mikä se todellinen kannatus on.