KRP: Nuorisosäätiö-tutkinnassa epäiltyä aiotaan vaatia vangittavaksi

Nuorisosäätiö

Nuorisosäätiö-tutkinnassa pidätettyä henkilöä vaaditaan vangittavaksi, keskusrikospoliisi (KRP) kertoi torstaina.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkoiltana, että kateissa ollut Nuorisosäätiön entinen hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen oli palannut Suomeen ja poliisi oli ottanut hänet kiinni heti lennon laskeutumisen jälkeen.

KRP:n mukaan tutkinnassa epäiltyjä rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä velallisen epärehellisyys ja törkeä petos. Vangitsemisvaatimusta käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa loppuviikon aikana.

KRP:n tutkinnanjohtaja Antti Perälä vahvisti aiemmin torstaina STT:lle, että yksi henkilö on pidätetty, mutta ei esitutkintalakiin vedoten kommentoinut tämän henkilöllisyyttä.

–  Mitä nyt seuraavaksi tapahtuu, niin ensimmäiseksi aloitetaan kuulustelut ja muut vastaavat, Perälä kertoi.

Raskaista talousrikoksista syytetty Nousiainen, 42, oli ollut kateissa maaliskuusta 2020 lähtien.

Häntä ja Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa vastaan nostettiin viime viikolla useita talousrikossyytteitä Nuorisosäätiön toimintaan liittyen vuosina 2014–2017.

KRP:n lisäksi Helsingin poliisilla on edelleen esitutkinnassa rikosepäilyjä Nuorisosäätiön toimintaan liittyen.

–  Me kuulimme epäillyn jo aikoinaan niihin asioihin, joista nyt on syytteetkin nostettu. Meilläkin on kuitenkin vielä myöhemmin tullut esiin pari asiaa, joista häntä on tarkoitus kuulla, tutkinnanjohtaja Markku Nisula sanoi.

Kokonaisuutena Nuorisosäätiön rahaongelmien ja talousepäselvyyksien tutkinta on Suomen suurimpia talousrikostutkintoja.

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan säätiön nykyjohdon mukaan sen entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan tappiot ja lähes tuhosi säätiön. Haaron ja Nousiaisen on epäilty käyttäneen yleishyödylliseksi tarkoitettua säätiötä lypsylehmänä oman tai lähipiirinsä edun tavoitteluun sen jälkeen, kun säätiö jäi puolueelta tuuliajolle.

Haaro ja Nousiainen ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Helsingin Sanomien toimittajat etsivät viime viikolla Nousiaista saamiensa vihjeiden perusteella sveitsiläisestä Verbierin hiihtokeskuksesta. He näkivät Nousiaisen näköisen miehen menevän suomalaisomisteiseen ravintolaan.

Kun toimittajat lähestyivät miestä, tämä yritti aluksi puhua virolaisella aksentilla ja kiisti olevansa Nousiainen. Sitten hän livahti vessareissun aikana ulos ravintolasta takaoven kautta.

HS sai mieheen yhteyden uudelleen, jolloin tämä myönsi olevansa Nousiainen. Lehden mukaan mies päätti lopettaa piileskelemisen tultuaan HS:n löytämäksi.