KRP: HS:n tiedustelulakiuutisoinnin tutkinnassa rikosnimikkeenä myös virkasalaisuuden rikkominen

KRP perusteli erityistä kotietsintää toimittajan asuntoon mahdollisen todistusaineiston turvaamisella
Tiedustelu

Helsingin Sanomien tiedustelulakiuutisen tutkinnassa epäiltynä rikosnimikkeenä on turvallisuussalaisuuden paljastamisen lisäksi virkasalaisuuden rikkominen, keskusrikospoliisi tiedottaa.

Tutkinta alkoi, kun Puolustusvoimat teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien salaisiin asiakirjoihin perustuneesta uutisesta.

Poliisi teki eilen erityisen kotietsinnän HS:n toimittajan asuntoon.

Esitutkinta määrättiin KRP:n mukaan, koska poliisilla oli syytä epäillä, että rakennuksen kellarissa oli aiemmin iltapäivällä pyritty tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa.

KRP takavarikoi toimittajalta muun muassa puhelimia ja muistitikkuja.

Erityinen kotietsintä tarkoittaa koti- tai paikanetsintää, jossa on syytä olettaa, että etsinnän kohteella on sellaista tietoa, jota koskee laissa yksilöity takavarikkokielto.

Takavarikkokiellon alaista materiaalia voi olla esimerkiksi asianajotoimistoissa, lääkärien tiloissa tai esimerkiksi toimittajien kodeissa, joissa voi olla lähdesuojan alaista materiaalia.

Asia tuli KRP:n mukaan poliisin tietoon, kun pelastuslaitos sai hälytyksen kellaripalotehtävälle.

HS:n mukaan toimittaja oli aiemmin sunnuntaina vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot

Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja hän kutsui itse palokunnan paikalle.

Paikalle saapui KRP:n mukaan rutiininomaisesti myös poliisipartio, joka kertoi tietonsa eteenpäin keskusrikospoliisille.

Sen jälkeen asuintalon kellarissa palanut tietokone määrättiin takavarikoitavaksi. HS:n tietojen mukaan koneella ei ole tiedustelulakiartikkeliin liittyvää materiaalia.

Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä, josta määräyksen antoi poliisin tutkinnanjohtaja.

KRP kertoo, että paikalla oli keskusrikospoliisin määräämä suostumuksensa antanut asianajaja etsintävaltuutettuna, jota laki edellyttää erityisessä kotietsinnässä.

KRP takavarikoi toimittajalta muun muassa puhelimia ja muistitikkuja.

Aineisto on KRP:n mukaan toistaiseksi suljettu sinettipusseihin, eikä poliisi ole tarkastellut sitä.

Poliisin mukaan kotietsinnässä oli paikalla myös tutkinnanjohtaja, joka määräsi takavarikoidun aineiston jo lähtökohtaisesti sinetöitäväksi, ja sen käytöstä päättää tuomioistuin.

Keskusrikospoliisi on tehnyt asiasta esitutkintalain mukaisen ilmoituksen Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Esitutkintaan on määrätty kaksi tutkinnanjohtajaa.