KRP aloittaa esitutkinnan lastensuojelun toiminnasta Joensuussa kuolleen 4-vuotiaan pojan tapauksessa
Keskusrikospoliisi (KRP) aloittaa esitutkinnan lastensuojelun toiminnasta Joensuussa väkivaltaisesti kuolleen 4-vuotiaan pojan tapauksessa. KRP:n mukaan epäilty rikosnimike on tässä vaiheessa virkavelvollisuuden rikkominen. Epäiltyjä on useita.
– Tutkinnassa selvitetään Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen lastensuojelun toimintaa. Esitutkinnan aloittamispäätös perustuu esiselvitykseen, joka aloitettiin Keskusrikospoliisissa kesällä 2023. Esiselvityksessä on tullut ilmi sellaisia seikkoja, joiden perusteella on syytä epäillä rikosta, KRP:n tiedotteessa sanotaan.
Pahoinpidelty poika kuoli kotonaan Joensuussa viime vuoden kesäkuussa. Lapsen äiti ja isäpuoli tuomittiin viime kuussa ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Molempien syytettyjen syyksi luettiin törkeä kuolemantuottamus. Isäpuoli tuomittiin lisäksi törkeästä pahoinpitelystä.
Poliisin esitutkinnan mukaan poika oli ollut lastensuojelun asiakas ja viranomaisilla oli tietoa hänen kotiolosuhteistaan. Poika oli aiemmin viime vuonna otettu kiireellisesti huostaan. Sosiaalihuollon mukaan kodin olosuhteet eivät soveltuneet lapselle. Poika oli palannut asumaan äitinsä ja isäpuolensa kanssa muutama kuukausi ennen kuolemaansa.
Tapauksessa huomiota on herättänyt se, että päiväkodissa lapsella oli huomattu laajoja mustelmia vain päiviä ennen kuolemaa. Päiväkodin työntekijä yritti mustelmien havaitsemisen jälkeen soittaa lastensuojelun työntekijälle ja kun tämä ei vastannut, hän lähetti viestin. Lastensuojelun työntekijä sanoi esitutkinnassa, ettei ymmärtänyt viestistä, että kyse on kiireellisestä asiasta.
Aluehallintovirasto otti Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen lastensuojelun valvontaansa nelivuotiaan kuoleman jälkeen. Itä-Suomen aluehallintoviraston (avi) viime kuussa antaman päätöksen mukaan lastensuojelun sosiaalityötä ei ole toteutettu hyvinvointialueella kuten lainsäädäntö edellyttää.
Avin mukaan lastensuojelun organisoinnissa ja johtamisessa on puutteita, joiden korjaamiseen on ryhdyttävä välittömästi asiakasturvallisuuden varmistamiseksi. Avin mukaan se oli jo aiemmin antanut Pohjois-Karjalan lastensuojelulle hallinnollista ohjausta lastensuojelun lainmukaisesta toteuttamisesta ja asiakasturvallisuutta vaarantavien puutteiden korjaamisesta. Tilanne ei kuitenkaan ollut korjaantunut.
Avin mukaan lastensuojelussa havaituille puutteille ei ole käynyt ilmi yksittäistä syytä. Avin viimekuisessa päätöksessä korostetaan lastensuojelun johtoa ja sen valvontavelvollisuutta. Avin määräys koskee erityisesti sen valvontaa, että jokaisen lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän on tavattava jokaista asiakkaanaan olevaa lasta henkilökohtaisesti.
Lisäksi avi kiinnitti huomiota riittävän koulutuksen järjestämiseen lapsiin kohdistuvan väkivallan ja muun kaltoinkohtelun tunnistamiseksi.