"Koska vain voi heittää henkensä, joten paras nauttia nyt" – Osittainen varhennettu vanhuuseläke kiinnostaa ennen kaikkea miehiä
Eläkkeen osittainen nostaminen jo ennen varsinaista eläkeikää kiinnostaa etenkin miehiä, kertovat Eläketurvakeskus ETK ja työeläkevakuutusyhtiöt Varma ja Ilmarinen.
Varmassa noin 70 prosenttia osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen (OVE) hakijoista on miehiä, ja ETK:n ja Ilmarisen luvut ovat samaa luokkaa.
Ilmiöön vaikuttaa moni asia. Yksi syy on se, että miehet kuolevat naisia nuorempina, kertoo ETK:n kehityspäällikkö Jari Kannisto.
– Kun naapureita ja luokkakavereita alkaa kaatua, monelle tulee mieleen, että pitäisikö keventää loppuvuosien työkuormaa. Osa eläkkeestä otetaan käyttöön, jotta siitä päästään nauttimaan, Kannisto sanoo.
Joidenkin arvioiden mukaan noin puolet 1950-luvulla syntyneistä miehistä tulee kuolemaan alle 80-vuotiaina, kun varsinaiselle vanhuuseläkkeelle voi jäädä ikäluokasta riippuen aikaisintaan 63–64-vuotiaana.
Viime vuonna tehdyssä kyselyssä yksi yleisimmistä syistä eläkkeen varhentamiselle oli juuri elämän rajallisuuden tiedostaminen.
– Varsin moni vastasi, että kun tuosta tulevasta ei tiedä ja koska vain voi heittää henkensä, on paras nauttia nyt, kun on vielä hyvässä kunnossa ja terveenä.
ETK:n tietojen mukaan heinäkuun loppuun mennessä OVE:a oli reilun puolentoista vuoden aikana hakenut hieman yli 20 000 ihmistä.
Ilmarisen eläkejohtaja Nina Bruunin mukaan yksi selitys miesten yliedustukselle voi olla se, että miesten eläkkeet ovat keskimäärin hiukan naisten eläkkeitä suurempia.
Tällöin miehet eivät koe eläkettä leikkaavaa varhennusvähennysvaikutusta yhtä suurena asiana kuin naiset.
– Tämä on kuitenkin ihan arvailua. Jokaisella on oma arvomaailmansa ja omat syynsä siihen, miksi haluaa eläkkeensä aikaisemmin maksuun, Bruun sanoo.
Varhennusvähennys pienensi esimerkiksi 1956 syntyneiden eläkkeitä viime vuonna keskimäärin 94 euroa kuussa, kun OVE:lle siirryttiin keskimäärin noin kaksi ja puoli vuotta ennen eläkeikää, ETK:n raportissa kerrotaan.
– Ihminen voi mieltää alle satasen melko pienenä leikkurina, ja se selittää osan tästä suosiosta. Se on lisääntyvän vapaa-ajan hinta, ETK:n Kannisto sanoo.
Varhennusvähennys voi selittää myös sitä, että osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle ei ole juuri siirtynyt hyvin pieniä eläkkeitä saavia, kertoo Varman eläkejohtaja Jyrki Rasi.
– Jos eläkettä on kertynyt niukasti, OVE:n määrä jää varhennusvähennyksen jälkeen niin pieneksi, että sen hakeminen ei todennäköisesti motivoi, Rasi arvioi.
Osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle viime vuonna siirtyneistä neljä viidestä oli työssäkäyviä ja 15 prosenttia työttömiä, Kannisto kertoo.
Yksi syy OVE:n suosioon työssäkäyvien keskuudessa johtuu siitä, että työ- ja eläketulojen yhdistelmää verotetaan varsin lempeästi. Työaikansa puolittamalla ja puolet kuukausittaisesta eläkkeestä OVE:n kautta nostamalla veroprosentti voi pienentyä helposti 3–6 prosenttiyksikköä: vapaa-aika siis lisääntyy, mutta tulot eivät juuri putoa.
OVE:n ottaminen ei myöskään rajoita työntekoa ja siitä saatuja tuloja lainkaan. Täyttä työviikkoa voi halutessaan jatkaa, ja palkan lisäksi tilille kilahtaa osa eläkkeestä.
– Jotkut OVE:n ottaneet ovat kohtuullisen hyvätuloisia, jotka luottavat siihen, että pystyvät sijoittamaan tuon rahan taitavasti ja saamaan sille parempaa vastiketta kuin työeläkejärjestelmän kautta, Kannisto sanoo.