Koronakevään valmistuneet kokevat iloa saavutuksistaan ja pettymystä juhlien siirtymisestä: "Monen suunnitelmat ovat menneet täysin uusiksi"

Valmistuneet

– Tietysti on hienoa, että valmistuu ja pääsee elämässä eteenpäin. Mutta harmittaa kyllä kovasti, ettei tätä voi juhlia haluamallaan tavalla.

Näin toteaa Oulaisten lukion uusi ylioppilas Matleena Perkkiö.

Kokemus on varmasti tuttu tuhansille nuorille tänä keväänä.Perkkiön mukaan lukiossa monelle kolme tärkeintä asiaa ovat vanhojen tanssit, penkkarit ja valmistujaiset.

– Varsinkin ylioppilasjuhlia aletaan suunnitella jo paljon etukäteen. Mekin olemme kavereiden kanssa yhdessä esimerkiksi etsineet mekkoja, mutta nyt juhlia ei ole.

Se on pettymys paitsi valmistuneille itselleen myös läheisille. Aivan täysin huomiotta tärkeä merkkipaalu ei kuitenkaan jää.

– Jossakin vaiheessa on tarkoitus juhlia suvun, ystävien ja muiden läheisten kesken, Perkkiö kertoo.

Oulaisten lukio järjestää lauantaina etäjuhlat striimin välityksellä. Kaikki valmistuneet ovat lähettäneet koululle kuvat itsestään sekä ilman ylioppilaslakkia että lakki päässä. Kun Gaudeamus igitur kajahtaa, ylioppilaat lakitetaan virtuaalisesti.

Perkkiö itse menee koululle, sillä hän pitää puheen valmistuneiden puolesta. Hän muistelee siinä ikäryhmänsä koulutaivalta, pohtii vähän koronakevättäkin.

– Epidemia on vaikuttanut monen nuoren kevääseen paljon. Kaikki suunnitelmat ovat menneet uusiksi. Kesätyöt ja matkat ovat peruuntuneet ja opiskelupaikat ovat olleet entistä tiukemmassa, Perkkiö listaa.

Puheessaan hän lopuksi muistuttaa opiskelukavereilleen, ettei elämässä tärkeintä ole rahan tai kuuluisuuden saavuttaminen vaan ilon ja toivon jättäminen kohtaamiimme ihmisiin.

– Lukioaikaakaan ei muisteta arvosanoistamme vaan siitä, millaisia olimme.

Se on hyvä muistutus, sillä erikoisen kirjoitustilanteen vuoksi kaikkien tulokset eivät välttämättä yltäneet asetettuihin tavoitteisiin.

Perkkiö itse aikoo viettää nyt välivuoden, tehdä töitä ja valmistautua pääsykokeisiin.

Ensi keväänä pyrin sitten opiskelemaan.

Myös helsinkiläinen uusi ylioppilas Kaius Kumpulainen luonnehtii kevättä poikkeukselliseksi.

Hänen omat kirjoituksensa menivät odotusten mukaan, vaikka yhdellä viikolla hän joutui kirjoittamaan neljä ainetta.

– Moni kaveri koki tilanteen raskaaksi, varsinkin, kun arvosanoilla on niin iso merkitys opiskelupaikan saamisen kannalta, Kumpulainen sanoo.

Hänellä itsellään on periaatteessa opiskelupaikka jo taskussaan, sillä hän voitti keväällä valtakunnallisen talousguru-kilpailun ja pääsee halutessaan opiskelemaan suoraan kauppa- ja taloustieteitä.

Vielä hän ei kuitenkaan ole aivan varma, mille alalle suuntautuu. Erityisesti kiinnostuksen kohteina ovat matemaattiset ja yhteiskunnalliset aineet. Kesällä Kumpulainen aloittaa varusmiespalveluksen, joten lopullisen ratkaisun tekemiselle on aikaa.

– Haluan opiskella mielenkiintoisia asioita, oppia maailmasta enemmän, hän sanoo.

Kumpulaisen asiat ovat hyvällä mallilla, mutta siitä huolimatta korona rikkoi abi-kevääseen kohdistuneet odotukset.

– Haaveilin pitkään siitä, että saan kirjoitusten jälkeen viettää aikaa kavereiden kanssa. Tämä kevät tuntui etukäteen erityisen kivalta jaksolta. Oli aika suuri pettymys, kun on joutunut olemaan yksikseen.

Helsingin Suomalainen yhteiskoulu järjestää lakkiaisjuhlallisuuksia pienimuotoisesti luokkaryhmittäin.

Sen jälkeen Kumpulaisen perhe juo ehkä yhdessä kahvit. Myöhemmin on tarkoitus juhlia isomminkin, mikäli koronatilanne sen sallii.

– Ja kavereiden kanssa mennään illalla johonkin puistoon.