Kokoomus rutisti hallitukselta kantaa maakuntaveroon – Marin ja Saarikko eivät luvanneet selvitystä enempää

Eduskunnan kyselytunti

Oppositiopuolue kokoomus ei näytä saavan maakuntaveron vastustamisesta enää relevanttia teemaa tammikuun aluevaaleihin.

Vaaliasetta tylsyttivät eduskunnan kyselytunnilla entisestään päähallituspuolueiden puheenjohtajat pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) Kaksikon pessimististen puheiden perusteella vero on heikossa hapessa, vaikka luvattu selvitys asiasta tehdäänkin.

Kokoomuksen Matias Marttinen vaati pääministeriltä selvyyttä siihen, onko hallitus arvioinut uudelleen kantansa asiaan ja aikooko se keskeyttää veron valmistelun.

Marttinen viittasi SDP:n varapuheenjohtajan Matias Mäkysen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin skeptisiin arvioihin veron tulevaisuudesta.

Pääministeri Marin kehaisi Mäkysen ja Lindtmanin puheenvuoroja ”hyvin viisaiksi”.

– Kyllä se näin on, että ennen kuin on esitys, joka on toteuttamiskelpoinen, niin ennen sitähän veroa ei voida ottaa käyttöön.

Marinin mukaan sovittu on, että tätä verokokonaisuutta valmistellaan, mutta esitystä ei vielä ole hallituksen pöydällä.

– Valtiovarainministeriössä tätä työtä tehdään hallituspuolueiden sopimalla tavalla, mutta on myös tunnustettava se ja tunnistettava se, että hallituskautta on tietyn verran jäljellä ja tämä on vaikea ja iso kokonaisuus, joka pitää myös huolellisesti valmistella.

Marinin mukaan samalla on sovittu, että mikäli tällainen verotus otettaisiin käyttöön, se ei saa nostaa kokonaisveroastetta.

– Eli tämä on reunaehto sille, että maakuntavero otettaisiin käyttöön.

Marinin mukaan veropolitiikassa pitää ennen muuta varmistaa se, että pieni- ja keskituloisiin kohdistuvia veroja ennemminkin pyritään laskemaan kuin nostamaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen hämmästeli SDP:n ristiriitaisia kommentteja asiasta.

Mykkänen siteerasi SDP:n tuoretta aluevaaliohjelmaa, jossa todetaan, että ”Varojen kerääminen palvelujen rahoittamiseksi mahdollisimman lähellä lisäisi aluevaltuutettujen vastuuta äänestäjille ja loisi kannustimia tehokkaaseen ja säästeliääseen rahankäyttöön. Tällaisen rahoitusmallin toteuttamiseksi toistaiseksi toteuttamiskelpoisin esillä ollut malli on uuden maakuntaveron luominen.”

– Ja nyt täällä kuullaan, että eihän sitä ole selvitetty ja ei sellaista mallia välttämättä löydy, Mykkänen päivitteli ja kyseli valtiovarainministeri Annika Saarikolta tämän kantaa asiaan.

Saarikko selvitti, että maakuntaveroon ja uuden verotustason luomiseen liittyvät riskit ovat todellisia ja asia pitää tutkia ja selvittää perinpohjaisesti.

Valtiovarainministeri piti ”suoraan sanoen epätodennäköisenä”, että kelvollista mallia löytyisi ja asia saataisiin pakettiin lähimmän vuoden sisällä.

– Pidän sitä hiukan epätodennäköisenä, mutta selvitys tehdään perusteellisesti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo parahti, ettei hallituksen linjasta asiassa ota mitään tolkkua.

– Te olette tehneet päätöksen, kuten pääministeri on kertonut, että maakuntavero valmistellaan tällä vaalikaudella. Vasemmistoliiton ja vihreiden suunnasta tämä saa voimakasta tukea.

Orpon mukaan nyt näyttää siltä, että aluevaalien pelossa pääministeripuolue ainakin näyttää kääntäneen takkinsa.

– Mutta kun meille on kerrottu, että te valmistelette sitä, me haluamme hallituksen yksiselitteisen linjauksen siitä, aiotteko te tuoda tämän maakuntaveron näiden hyvinvointialueiden rahoituspohjaksi vai ette. Kansalaisilla on oikeus tietää tämä, kun he miettivät äänestyspäätöksiään, Orpo pauhasi.

Marin selvitti, että mikäli tarkoituksenmukainen ja toimiva malli löytyisi, se kyllä tuotaisiin eduskuntaan.

– Mutta kuten sanottu, tämä valmistelu ja selvitys on vasta vaiheessa, ja valtiovarainministeriössä tätä työtä hyvin huolellisesti tehdään.

Pääministeri piti sinänsä tärkeänä, että tulevilla aluevaltuustoilla olisi mahdollisuus sekä päättää palveluista että mahdollisimman paljon myös rahoituksen sisällöstä niiden järjestämiseen.

– Me olemme nähneet, että tässä nykyisessä sairaanhoitopiiritematiikassa juuri tämä on ollut ongelma, että päätöksenteko ja rahoitus eivät ole samoissa käsissä, Marin totesi.