Kiuru THL:n rokotuslinjauksista: Tärkeintä on, että nyt on saatu tiekarttaa siitä, mitä jatkossa on luvassa, kyllä sitä jo odotettukin on

Seuraava haaste on Kiurun mukaan siinä, että kunnat ottavat asian vakavasti.
Koronarokotukset

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo olevansa erittäin tyytyväinen, että kansalliset viranomaiset ovat viimeinkin tehneet ratkaisuja, miten kolmansissa rokotuksissa ja lasten rokotuksissa edetään. Nyt on hänen mielestään tärkeintä, että liikkeelle päästään nopeasti.

–  Linjaukset ovat ihan yhteensopivia sen kanssa, mitä eurooppalaiset tauti- ja lääkeviranomaiset ovat sanoneet, komissio suositellut ja Suomen hallitus rokotestrategiassaan päättänyt, Kiuru sanoi toimittajille eduskunnassa.

–  Tärkeintä on, että tänään on saatu tiekarttaa siitä, mitä jatkossa on luvassa. Kyllä sitä jo odotettukin on.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli torstaina, että Suomessa tarjotaan kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 18 vuotta täyttäneille. Kolmas annos voitaisiin antaa 5–6 kuukautta toisen annoksen saamisen jälkeen ja kunnat voivat aloittaa niiden antamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti.

Kiurun mielestä muun muassa annosvälin lyhentäminen toisen ja kolmannen rokotteen välillä on tärkeä päätös.

–  Seuraava haaste on sitten siinä, että kunnat ottavat tämä vakavasti. Nyt pannaan tämä rokotekone käyntiin. Meillä on ollut täällä tyhjäkäyntiä, hän muotoili.

Työtä hänen mukaansa riittää, koska moni ajattelee, että ennen joulua olisi kolmas tehosterokote hyvä saada.

Sosiaali- ja terveysministeriön, THL:n ja Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) välejä ministeri ei sen kummemmin kommentoi.

–  Suomessa on paljon asiantuntijoita, jotka voivat olla erimielisiä. Keskitytään isoon kuvaan. Iso kuva on siinä, että Suomessa tiedetään, mitä tehdään. Kyllä meillä soraääniä piisaa, jos jäämme juoksemaan yksittäisten äänten perässä.

THL suosittelee lisäksi koronarokotusta 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille ja ehdottaa rokotusta lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Rokotukset voitaisiin aloittaa, kun Suomeen saadaan lapsille tarkoitettuja koronarokotevalmisteita. Tuoreimman arvion mukaan rokotteita voidaan saada maahan joulukuun puolivälissä.

Kiurun mukaan lapsille on tarkoitus räätälöidä sopiva annos ja siksi Suomessa jo olevat annokset eivät siihen soveltuisi.

–  Tämä päätös kertoo siitä, että joudumme varautumaan Biontech-Pfizerilta vielä aika pieniin rokote-eriin alkuun. Silloin tämä priorisointi nimenomaan niihin lapsiin ja heidän perheisiinsä, joissa on suurin tarve, on varmasti ihan aiheellinen minunkin mielestäni.

THL:n ehdotus perustuu Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) keskiviikkona laatimaan lausuntoon.