Kirsi Piha pamfletissaan: Kokoomukseen on pesiytynyt perussuomalaisiin kallellaan oleva klikki

Kokoomus

Helsingin pormestariehdokkuudesta vetäytynyt Kirsi Piha sanoo, että kokoomukseen on pesiytynyt selkeä perussuomalaisiin kallellaan oleva klikki, joka näkyy ja kuuluu ulospäin.

Piha ruotii kokoomuksen sisäistä tilaa lauantaina julkaisemassaan yli 60-sivuisessa pamfletissa ”Kenen kokoomus?”.

Hänen mukaansa kokoomus on flirttaillut avoimesti perussuomalaisten suuntaan ja puolueen sisällä on käynnissä valtakamppailu liberaalien ja konservatiivien välillä.

Kokoomuksen nykytila on Pihan mielestä ”vähän surullinen”. Piha kirjoittaa, että puolueiden tapa tuijottaa gallupeihin ja rajapintoihin johtaa valintatilanteessa olevan yhteisön helposti hankalaan pattitilanteeseen.

–  Kokoomuslaiseksi ongelmaksi ovat rajapinta-analyysien pohjalta muodostuneet sekä arvoliberaalit että arvokonservatiivit. Molemmissa olisi potentiaalia, mutta kuinka olla molempia?

Piha sanoo nähneensä tässä ison ongelman Helsingin ja pormestarivaalin näkökulmasta. Helsingissä kuntavaaleissa ehdolla olleiden Wille Rydmanin ja Atte Kalevan ulostulot olivat Pihan mukaan merkittävästi eri linjalla kuin hän itse on.

–  Kuinka voisin elää sen kanssa, että ”ääni Pihalle on samalla ääni Rydmanille”?

Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina Piha puhui kokoomuksen ”rumasta salaisuudesta” viitaten puolueen oikeistopopulistiseen siipeen.

–  Se on vähän niin kuin se eno, joka tulee sukujuhliin aina kännissä. Se on kiusallista, mutta annetaan sille pullo ja annetaan sen kato olla tuolla nurkassa, kun tuo meidän eno nyt on vähän tuommoinen.

Puheenjohtaja Petteri Orposta ei ole laittamaan enoa kuriin, Piha sanoi HS:lle.

Piha myös avaa pamfletissaan sitä, miksi hän päätti helmikuun lopulla luopua kokoomuksen pormestariehdokkuudesta Helsingissä.

Piha sanoo edellyttäneensä ehdokkaaksi lähtiessään, että puolueen oikeistopopulistinen siipi ei lähde nostamaan profiiliaan hänen kustannuksellaan.

–  Olin väärässä siinä, että uskoin, kuten minulle vakuutettiin, tämän persusiiven olevan vain ”äänekäs pieni vähemmistö”.

Pihan mukaan puolueen sisäinen pormestarikisa ja siihen liittyvä kokoomusklikin masinoima hyökkäys onnistuivat paaluttamaan hänet ”punavihernurkkaan, epäkokoomuslaiseksi ehdokkaaksi” ja veivät hapen kampanjalta.

Wille Rydman kommentoi lauantaina HS:lle, että Pihan vetäytyminen hitsasi joukkoja yhteen vielä lisää.

–  Hänen tyylinsä on, päinvastoin kuin hän itse haastattelussa antaa ymmärtää, voimakkaasti sisäistä vastakkainasettelua korostava, Rydman sanoi HS:lle.

Hieman samansuuntaisesti Pihaa kommentoi myös Atte Kaleva Twitterissä.

–  On kieltämättä hieman huvittavaa, että henkilö, joka kovaan ääneen kuuluttaa edustavansa suvaitsevaisuutta, ei voi sietää erilaisuutta omassa puolueessaan, Kaleva tviittasi lauantaina.

Kommentit (2)

  • Lukija22

    Piha maalasi itsensä kokoomuksessa nurkkaan.

  • Lukija9

    Kuinka ollakaan Kokoomuksestakin löytyy edes joku, joka uskaltaa olla aito kokoomukselainen. Piha ei kumartele, eikä mielistele kukkopoikien tavoin milloin mininkin suuntaan, eikä varsinkaan äärioikeiston eli persujen suuntaan. Piha lienee niitä harvoja nykykokoomukselaisia, joka on kokoenut ja koettanut muutakin kuin mielistellä ja pokkuroida vallantekijöitä omaksi edukseen. Piha löytää vielä niin halutessaan paikan nimenomaan ”Kansallisen kokoomuksen” politiikantekijöiden joukossa. Tämä tapahtuu hyvin pian, eli sillä hetkellä, kun puolueen persunuolijat on heitetty ulos kabineteista.
    Hellettä ja hikisiä päiviä myös politiikan vainioille.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen