"Kestämätöntä" – keskustameppi Elsi Kataisen mukaan vihreät ja vasemmistoliitto ajelivat kaksilla rattailla maatalousuudistuksessa

Euroopan parlamentti

Vihreiden ja vasemmistoliiton toiminta on herättänyt suurta hämmennystä äänestettäessä parlamentin kannasta EU:n maatalousuudistukseen, katsoo keskustameppi Elsi Katainen.

Katainen kirjoittaa Suomenmaan blogissaan, että parlamentille on muodostumassa kanta, joka varmistaa maataloustuotannon harjoittamisen Suomessa kannattavasti ja kestävästi vuoteen 2027 saakka.

Ympäristö- ja ilmastotoimenpiteisiin ohjataan entistä enemmän tukia, mutta samalla Suomen erityisolosuhteet huomioidaan ehdoissa ja tärkeät tuet luonnonhaittakorvauksesta 141-tukeen säilyvät.

Kataisen mielestä hallituspolitiikan kannalta on kyseenalaista, että sekä vihreiden että vasemmistoliiton europarlamentaarikot ovat ryhmiensä mukana äänestäneet ja äänekkäästi kannattaneet tärkeän ja jo kaksi vuotta myöhässä olevan maatalousuudistuksen palauttamista lähtötelineisiin.

– Lisäksi vihreät ja vasemmisto jättäytyivät ulos ryhmien yhteisestä kompromissista, jossa sovittiin ilmasto- ja ympäristölinjauksista maataloustukiin.

Vihreiden ja vasemmiston linjavalinta lykkäisi Kataisen mukaan ruoantuotannon, ilmaston ja ympäristön kannalta tärkeitä päätöksiä.

– Se ei vastaa myöskään hallitusyhteistyötä Suomessa.

Kataisen mielestä on kestämätöntä, että samalla kun Luxembourgissa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ajaa Suomen kannan mukaisesti tärkeää yhteisen maatalouspolitiikan uudistusta eteenpäin, täällä saman hallituksen edustajat työntävät kapuloita rattaisiin.

– Vihreät ja vasemmisto ajavatkin maatalouspolitiikassa kaksilla rattailla.

Kataisen mukaan Euroopan parlamentissa istutaan toki eurooppalaisissa ryhmissä.

– Mutta voidaan silti perustellusti kysyä, onko heidän valitsemansa toimintatapa linjassa hallituksen yhteisten tavoitteiden kanssa ja Suomen edun mukaista?