Vihreiden ja vasemmiston kahdet rattaat
Vihreiden ja vasemmiston toiminta eurokentillä on herättänyt tällä viikolla suurta hämmennystä, kun olemme äänestäneet parlamentin kannasta yhteisen maatalouspolitiikan uudistukseen.
Parlamentille on muodostumassa kanta, joka varmistaa maataloustuotannon harjoittamisen Suomessa kannattavasti ja kestävästi vuoteen 2027 saakka.
Ympäristö- ja ilmastotoimenpiteisiin ohjataan entistä enemmän tukia, mutta samalla Suomen erityisolosuhteet huomioidaan tukien ehdoissa.
Meille tärkeät tuet luonnonhaittakorvauksesta 141-tukeen säilyvät. Järkeä saadaan myös viljelijöitä rasittaneisiin nautojen korvamerkintöjen valvontoihin.
Samalla aikaa kun äänestimme parlamentissa, maatalousministerimme Jari Leppä neuvotteli onnistuneesti jäsenmaiden kannan maatalousministerien kokouksessa, jossa Suomelle tärkeät asiat turvattiin.
Unohtaa ei sovi sitäkään, että Sanna Marin valitsi kesän rahoitushuippukokouksessa Suomen kiristysruuviksi jäsenmaksupalautusten sijaan juuri maatalousrahat, minkä ansiosta Suomen maatalouden rahoitusosuus nousee nykykauteen verrattuna kuusi prosenttia.
Kyse ei ole pikkusummista, sillä EU:n maatalouspolitiikkaan käytetään vuodessa 48 miljardia euroa.
Hallituspolitiikan kannalta on kyseenalaista, että sekä vihreiden että vasemmistoliiton europarlamentaarikot ovat ryhmiensä mukana äänestäneet ja äänekkäästi kannattaneet tärkeän ja jo kaksi vuotta myöhässä olevan maatalousuudistuksen palauttamista lähtötelineisiin.
Lisäksi vihreät ja vasemmisto jättäytyivät ulos ryhmien yhteisestä kompromissista, jossa sovittiin ilmasto- ja ympäristölinjauksista maataloustukiin.
Vihreiden ja vasemmiston linjavalinta lykkäisi ruoantuotannon, ilmaston ja ympäristön kannalta tärkeitä päätöksiä. Se ei vastaa myöskään hallitusyhteistyötä Suomessa.
On kestämätöntä, että samalla kun Luxembourgissa Jari Leppä ajaa Suomen kannan mukaisesti tärkeää yhteisen maatalouspolitiikan uudistusta eteenpäin, täällä saman hallituksen edustajat työntävät kapuloita rattaisiin.
Vihreät ja vasemmisto ajavatkin maatalouspolitiikassa kaksilla rattailla.
Euroopan parlamentissa istutaan toki eurooppalaisissa ryhmissä, mutta voidaan silti perustellusti kysyä, onko heidän valitsemansa toimintatapa linjassa hallituksen yhteisten tavoitteiden kanssa ja Suomen edun mukaista?