Keskustan varapuheenjohtajalta jäätävä arvio kokoomuksen kouhotuksesta – jopa Halla-aho vähemmän henkilöön käyvällä linjalla

Politiikka

Kasvomaskeista käyty keskustelu ei ollut kunniaksi oikein kenellekään, kaikkein vähiten kokoomukselle ja sen puheenjohtajalle Petteri Orpolle, arvioi keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen.

– Oli yllättävää, että opposition pääpuolue perussuomalaiset ja puheenjohtaja Jussi Halla-aho olivat maltillisemmalla ja vähemmän henkilöön käyvällä linjalla, Honkonen sanoo tiedotteessa.

Honkonen korostaa, ettei edellä sanottu tarkoita sitä, etteikö Suomessa myös korona-aikana tarvita vaihtoehtoja esittävää ja vallanpitävien toimia kyseenalaistavaa oppositiota.

– Ilman muuta tarvitaan. Perustellusti voi kuitenkin kysyä, miten kokoomuksen toiminta edesauttoi tautitilanteen hallinnassa pitämistä Suomessa?

Honkonen myös vastaa omaan kysymykseensä:

– Ei mitenkään. Menneistä sanomisista ja tekemisistä kouhottamalla ei estetä yhtään tartuntaa.

Keskustaedustaja uskoo myös, että vanhalla kokoomuksella olisi ollut malttia odottaa esimerkiksi tähänastisesta koronapolitiikasta valmistuvaa riippumattoman tutkijaryhmän selvitystä. Se on tulossa kesäkuussa.

Selvitys antaa Honkosen mukaan mahdollisuuden käydä tarvittaessa kriittistäkin keskustelua tosiasioiden pohjalta.

– Mutta nyky-kokoomus toimii toisella tavalla. Mistä hähmäisillä väitteillä kuorrutettu epäluottamuslause todellisuudessa kertoi ja kertoo? Ristipaineista kokoomuksen sisäisessä elämässä?

Honkosen mielestä kokoomus on perimmäisten kysymysten äärellä seuraavaksi soten kanssa.

– Kysymysten kysymys on, kumman tien kokoomus valitsee: kampittamisen mahdollisen puoluepoliittisen hyödyn vuoksi vai sen, että sote viimein, viidentoista vuoden jälkeen saatetaan yhdessä valmiiksi?

Honkonen vinkkaa, että myös suomalaisten kokoomukselta kysellä tätä kokoomukselta.

– Kokoomus nimittäin johtaa harhaan väittäessään, että sillä olisi maakunta-sotelle ”vaihtoehto”. Se tarkoittaa todellisuudessa, että mitään ei tehdä. Ajatteleva ihminen ymmärtää, että mitään tekemättömyyden hintana olisi kasvava eriarvoisuus ja kuntien rahojen loppuminen. Hänen kannattaakin kysyä kokoomukselta, tätäkö todellisuudessa halutaan?

Keskustalainen antaa kokoomukselle vain yhden neuvon: isänmaata voi palvella myös oppositiosta.