Keskustan Mehtälä roimii kovin sanoin EU:n metsäkatoasetusta – "Mehän ollaan kohta nälässä"
Euroopan unionissa tulee voimaan niin sanottu metsäkatoasetus, jolla pyritään estämään metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden pääsy EU:n markkinoille. Asetus koskee esimerkiksi soijaa, kahvia, kaakaota, puuta, palmuöljyä ja naudanlihaa.
Kyseinen asetus koskee Suomea erityisesti naudanlihan tuotannon osalta. Jos naudanlihan tuotantorakennusten tieltä on raivattu metsää joulukuun 2020 jälkeen, ei lihaa luultavasti saisi tuoda Euroopan unionin markkinoille.
Keskustan uusi kansanedustaja Timo Mehtälä tyrmää asetuksen Suomen, ja muiden Euroopan metsäisten maiden kannalta käsittämättömänä.
Mehtälän mukaan metsäkatoasetusta on alun perin lähdetty säätämään esimerkiksi Amazonin sademetsien suojelemiseksi. Lihojen alkuperää on hänen mukaansa kuitenkin mahdotonta seurata.
– Euroopan unioni ei pysty varmentamaan millään, onko tavara tuotettu metsäkatoalueella, sillä vain EU:n alueella tuotetussa lihassa vaaditaan alkuperämerkintää, kansanedustajuuden ohella suuren haapavetisen karjatilan toimitusjohtajana työskentelevä Mehtälä toteaa Suomenmaalle.
Vaikka asetus koskee suoraan vain naudanlihaa, vaikuttaa se Mehtälän mukaan myös maidontuotantoon. Asetus koskee esimerkiksi maitotilojen sonnivasikoita, jotka viedään tavallisesti lihantuotantoon.
Ristiriitaisinta Mehtälän mielestä on se, että Suomen ympäristöviranomaiset ovat aiemmin vaatineet navetoiden rakentamista metsään.
– Edelleen ympäristöluvassa lähdetään siitä, että iso navettakeskus rakennetaan talosta erilleen metsäpohjalle.
– Eikö syyllinen ole yhtä hyvin virkamieskunta kuin yrittäjä itsekin, Mehtälä kysyy.
Nyt viranomaiset taas ovat kehottaneet nautatiloja viivästyttämään rakennushankkeita, sillä asetuksen tulkintatavasta ei ole vielä varmuutta.
Mehtälä on asetuksen myötä huolissaan Suomen omavaraisuudesta ruoan- ja lihantuotannossa.
Lihantuotannon omavaraisuuden on hänen mukaansa ennustettu tippuvan vuoteen 2030 mennessä 80 prosentista vain 69 prosenttiin.
– Jos tämänkaltaista lainsäädäntöä tulee vielä lisää, niin mehän ollaan kohta nälässä. Meillä ei ole Suomessa ja Euroopassa ruoan ylituotantoa.
Myös maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) kritisoi asetusta.
Hän totesi Helsingin Sanomien haastattelussa, että asetus olisi ”pimeä, epäoikeudenmukainen ja järjenvastainen”.