Keskustan liikenneasiantuntija torjuu epäilyt puolueen veromallin ongelmista – keskusta ei maksata uudistusta auton omistajalla, Ari Torniainen painottaa

Liikenteen verotus

Liikenteen verotus paikannuksella on mahdollista toteuttaa täysin tietoturvallisesti, vakuuttaa eduskunnan liikennevaliokunnan keskustalainen varapuheenjohtaja Ari Torniainen.

Keskustan eduskuntaryhmä esitteli maanantaina linjauksensa polttoaineveron korvaamisesta paikannukseen perustuvalla järjestelmällä. Mallia on ajanut myös valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Järjestelmällä ei kerättäisi mitään muuta tietoa kuin tieluokka ja ajettu kilometrimäärä, ja toimitettaisiin ne verottajalle. Torniaisen mukaan keskustan lähtökohta on myös, että auton omistajille ei saa myöskään tulla lisäkustannuksia.

– Ne järjestelmät totta kai valtio kehittää ja rakentaa ja ne tulevat autoihin mukaan, Torniainen sanoo Suomenmaalle.

Torniainen arvioi, että suomalaisilla innovaatioilla pystytään kehittämään järjestelmä, joka on täysin toimiva ja myöskin täysin turvallinen.

– Yksityisyyden suoja on meille reunaehto ihan kaikessa, Torniainen painottaa. Puheet ”isoveljen valvonnasta” voi hänen mukaansa unohtaa.

– Sitä se ei saa missään tapauksessa olla.

Torniainen huomauttaa, että Suomeen ei voi tehdä sellaista lainsäädäntöä, joka vaarantaisi yksityisyyden suojan. Uudistuksen vaatimassa noin kymmenessä vuodessa kyetään Torniaisen mukaan ratkomaan kaikki mahdolliset ongelmat.

– Myös tekniikka kehittyy valtavasti kymmenen vuoden aikana.

Torniainen muistuttaa, että kaikissa uusissa autoissa on jo parin vuoden ajan ollut paikannuslaitteisto, joka ilmoittaa auton sijainnin automaattisesti kolarin sattuessa.

– En sano, että se sillä järjestelmällä pitäisi tehdä, mutta se voisi olla yksi mahdollisuus.

Torniainen painottaa, ettei keskusta ole luomassa uusia veroja, vaan korvaamassa polttoaineveron, joka on tällä hetkellä täysin epäoikeudenmukainen.

– Me haluamme pois siitä jatkuvasta polttoaineveron korottamisesta, ei missään tapauksessa enää niitä, hän paaluttaa.