Keskustan Kivisaari kiittelee Tarastin urheiluselvitystä: "Tuo esiin epäkohtia, jotka on korjattava"

Huippu-urheilulaki

Valtion liikuntaneuvoston toinen varapuheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Pasi Kivisaari kiittelee ministeri Lauri Tarastin selvitystä huippu-urheilulain tarpeellisuudesta.

Selvityksessä todetaan, että Suomeen ei tarvita erillistä huippu-urheilulakia. Tarasti esittää kuitenkin huippu-urheilumenestyksen tukemiseksi useita toimenpiteitä, jotka voitaisiin toteuttaa täsmentämällä jo olemassa olevaa liikuntalakia.

Kivisaari painottaa, että Tarastin esittämät lisäykset liikuntalakiin ja muut toimenpiteet tulisi laittaa viipymättä toimeksi. 

– Vaikka tarvetta erilliselle huippu-urheilulaille ei ole, selvitys tuo esiin epäkohtia, jotka on korjattava, Kivisaari painottaa.

Selvityksen mukaan tavoitteena on kehittää valmennuksen ja valmentajien tietoa ja taitoa, edistää nuorten urheilijoiden mahdollisuuksia huippu-urheiluun, turvata huippu-urheilijoiden talous valmentautumiseen, tukea huippu-urheilutapahtumien järjestämistä sekä vaikuttaa eettisesti hyväksyttävällä tavalla valmennuksen teknologisiin, fysiologisiin ja lääketieteellisen keinoihin.

– Näihin tavoitteisiin on helppo yhtyä. Suomalainen huippu-urheilu tarvitsee myös valtion tahtotilaa siitä, mihin pyritään, Kivisaari toteaa.

Olympiakomitealle Tarasti kaavailee roolia näihin tavoitteisiin pääsemisen tukemisessa. Kivisaari näkee tämän hyvänä asiana.

– -Tämä selventää Olympiakomitean asemaa. Olympiakomitea on kädet savessa tekemässä työtä suomalaisen huippu-urheilun kentällä ja olisi erikoista, jos sille ei annettaisi vastuuta.

Myös Veikkauksen tuottojen oletettava lasku huomioidaan selvityksessä. Liikuntalaista ehdotetaan poistettavaksi rahoituksen kytkemisen pääasiassa rahapelitoiminnan tuottoihin.

Pasi Kivisaaren mukaan liikunta- ja urheilukenttä on taloudellisesti haavoittuvainen, koska valtaosa rahoituksesta ohjataan Veikkauksen tuottojen kautta.

– Isossa kuvassa tämä on suomalaisen liikunnan ja urheilun kohtalon kysymys, eikä pelkästään koske huippu-urheilua. Liikunnan ja urheilun rahoitusta ei voi jättää vuosiksi vellomaan epävarmuustilaan, vaan valtion on osoitettava, että kansanterveys, lasten ja nuorten liikunta ja huippu-urheilu ovat kansallisen hyvinvointimme kivijalkaa.

– Selvityksestä löytyy paljon ammennettavaa ja se on erinomainen työkalu huippu-urheilun edistämiseen. Tämän työn huomiot eivät saa painua unohduksiin, Kivisaari muistuttaa.