Keskustan Heikkinen perustaisi vanhusasiainvaltuutetun tehtävän – "Vanhustenhoidon paneminen kuntoon on ensi vaalikauden tärkeimpiä tehtäviä"

Vanhustenhoito

Vanhustenhoidon paneminen kuntoon on ensi vaalikauden tärkeimpiä tehtäviä, keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen näkee.

Sote- ja maakuntauudistus on kansanedustajan mukaan osa ratkaisua, mutta muutakin tarvitaan.

– Vanhusasiainvaltuutetun tehtävän perustaminen olisi oikea teko tähän aikaan. Tehtävään tarvittaisiin henkilö, joka on vanhustyön kiistaton osaaja ja pystyy nousemaan päivänpolitiikan yläpuolelle tarjoamaan kehittämisideoita ja rakentamaan yhä vanhusmyönteisempää yhteiskuntaa, Heikkinen esittää.

Heikkisen mukaan kymmenessä vuodessa on tapahtunut valtava muutos yleisessä asennoitumisessa ikäihmisiin ja vanhuspolitiikkaan.

– Kun siirryin vanhustyöstä kansanedustajaksi vuonna 2007, koin tuoreena kansanedustajana, että vanhusten hoivasta ja palveluista puhuttiin lähinnä juhlapuheissa. Nyt ymmärretään, että vanhusten hyvä hoito on keskeinen mittari, jolla onnistunutta hyvinvointi- ja terveyspolitiikkaa mitataan, Heikkinen kiittelee.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja muistuttaa, ettei vanhusasiainvaltuutetun tehtävää voi perustaa sormia napsauttamalla.

Siksi valmistelutyön pitäisikin alkaa pikimmiten.

– Vanhusasiainvaltuutettu voisi olla keskeinen toimija, joka kokoaa yhteiskunnan eri sektoreita toimimaan yhdessä niin, että ikääntyminen ja ikäihmiset otettaisiin nykyistä paremmin huomioon kaikessa päätöksenteossa, Heikkinen summaa.