Keskustan Hanna Kosonen kovistelee STM:ää: "Missä viipyy hoitovelan purkuohjelma"

Politiikka

Keskustan kansanedustaja, edellinen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen tiedustelee, missä viipyy sosiaali- ja terveysministeriön esitys ohjelmaksi viime kuukausina pidentyneiden hoitojonojen ja hoitovelan purkamiseksi. 

Ministerinä sosiaali- ja terveysasioista neuvotellut Kosonen muistuttaa, että tilanne on vakava ja ihmisiä on hoitojonoissa paljon.

Myös keskustan eduskuntaryhmä edellytti kesäkokouksessaan sosiaali- ja terveysministeriötä laatimaan suunnitelman ensi tilassa hallituksen linjattavaksi.

– Työ on tehtävä yhteistyössä sairaanhoitopiirien kanssa. Koko maan eri sairaanhoitopiirien ja myös yksityisten toimijoiden voimavaroja on pystyttävä joustavasti hyödyntämään, jotta jokainen peruuntunut vastaanottoaika, hoitotoimenpide ja leikkaus pystytään mahdollisimman pian hoitamaan, Kosonen toteaa.

Hanna Kosonen tähdentää, että ajoissa saatu apu ja hoito säästää pidemmällä aikavälillä selvästi kustannuksia ja on ennen kaikkea inhimillisempää.

– Esimerkiksi kiireettömän syöpäleikkauksen odottaminen voi olla henkisesti raskasta ja toimenpidettä tai vastaanotolle pääsyä odottavan ihmisen fyysinen vointi ja terveys voi heikentyä jopa kohtalokkaasti pitkän odotusajan aikana.

Koronaepidemiatilanne vaihtelee eri maakunnissa ja kunnissa.

Kosonen huomauttaa, ettei tilanne ole helppo, mutta toivoo terveyskeskuksilta ja sairaanhoitopiireiltä joustavuutta toimintaan myös yli sairaanhoitopiirirajojen.

– Viime keväänä monissa sairaanhoitopiireissä ylivarauduttiin epidemiaan, jolloin hoitoaikoja ja leikkauksia peruttiin enemmän kuin oli tarpeen ja moni terveydenhuollon yksikkö toimi pitkään vajaateholla.