Keskustameppi Katainen iloitsee epäreilujen kauppatapojen kitkemisestä EU-direktiivillä – "Tuottajan asema ruokaketjussa vahvistuu"

Euroopan unioni

Euroopan parlamentti on hyväksynyt elintarvikeketjun epäreilujen kauppatapojen direktiivin selvällä enemmistöllä äänin 589 puolesta, 72 vastaan ja 9 tyhjää.

Ryhmänsä neuvottelijana vuoden töitä paiskinut suomalaismeppi Elsi Katainen (kesk./ALDE) on tyytyväinen, että tuottajien kauan odottama turvaverkko elintarvikkeiden kaupankäyntiin vihdoinkin toteutuu. 

– Kaupan keskittyminen ja halpuuttamiskampanjat, maataloustukien leikkaukset sekä yhä tiukemmat ympäristövaatimukset ovat asettaneet tuottajat ahtaaseen rakoon. Nyt EU huomioi vihdoin kannattavuusongelmista kärsivät tuottajat, Katainen iloitsee.

Direktiivi antaa Kataisen mukaan vahvan selkänojan tammikuussa hyväksytylle kansalliselle elintarvikemarkkinalaille, joka on sisällön osalta linjassa uuden EU-lainsäädännön kanssa.

Direktiivi vakauttaa samalla myös Suomen elintarvikemarkkinoita ratkaisevasti, sillä seuraavat hallitukset eivät sen myötä voi ottaa elintarvikemarkkinalain antamaa suojaa tuottajalta pois.

–  Kun kymmenen räikeintä reilun kaupankäynnin rikkomusta kielletään kokonaan koko EU:ssa ja kuusi jos osapuolet eivät ole muuta sopineet, tervehtyvät ruokamarkkinat ratkaisevasti, Elsi Katainen analysoi.   

Jokaiseen EU-maahan perustetaan viranomainen, jolla on valtuudet antaa sakkoja ja muita sanktioita, millä on tärkeä ohjausvaikutus kohti reilumpaa kaupankäyntiä.

– Valituksen voi tehdä kotimaan viranomaiselle myös toisen EU-maan ostajan toiminnasta, mikä rohkaisee elintarvikkeiden vientiin, Katainen valottaa direktiivin vaikutuksia.

Jäsenmaiden on implementoitava epäreilujen kauppatapojen direktiivi 30 kuukauden kuluessa.