Keskusta: Tiloilla tehdyt säästöt eivät ole nostaneet tuottajahintoja – kotimaisen ruuantuotannon puhtaus voi romuttua
Kotimaisen ruuantuotannon puhtauden voi romuttaa se, että se ei ole enää kannattavaa ja tuotanto menettää kehittymisen edellytykset, kansanedustaja Lasse Hautala totesi keskustan ryhmäpuheessa, kun eduskunta keskusteli keskiviikkona vuoteen 2030 ulottuvasta ruokapoliittisesta selonteosta.
– Kannattavuuden kanssa tuskailevat tuottajat ovat tehostaneet toimintaansa. Saadut säästöt ovat kuitenkin valuneet kuluttajahintoihin. Ongelma on se, että tiloilla tehty ansiokas työ ei ole nostanut tuottajahintoja eikä tuottajien tuloja.
Ruuan tuottamisen pitää olla kansainvälisesti kilpailukykyistä, Hautala toteaa.
– Neuvonnan, koulutuksen ja tutkimuksen on oltava ajantasaista ja niiden on vastattava myös kasvavan elintarvikeviennin tarpeisiin. Ennen kaikkea tarvitaan uusia innovaatioita ja tuotekehitystä elintarviketeollisuuteen.
– Ei riitä, että me täällä tiedämme syövämme laadukasta ruokaa, vaan entistä enemmän on tehtävä työtä ruokaviennin edistämiseksi. Esimerkkinä pitkäjänteisestä ja periksi antamattomasta työstä on Kiinan markkinoiden avautuminen sianlihan ja kauratuotteiden osalta.
Hautala kertoo hallituksen edistävän lupauksensa mukaisesti julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa vastuullisia tuotteita.
– Hallitus parantaa periaatepäätöksellään kotimaisten elintarvikkeiden mahdollisuuksia pärjätä kilpailutuksissa ja hallitus tulee seuraamaan päätöksen toteutumista. Julkisiin elintarvikehankintoihin käytetään vuosittain noin 350 miljoonaa euroa. Alueensa tuottajille ja yrittäjille avautuvat julkiset kilpailutukset tuovat mahdollisuuksia ja työllisyyttä vahvistaen aluetaloutta ja lisäten verokertymää.
Kaupan on myös noudatettava nykyistä reilumpia kauppatapoja.
Keskustan kansanedustaja Lasse Hautala keskustan ryhmäpuheessa
Hautala kannustaa vahvasti kaikkia kuntia, kaupunkeja ja muita julkisia yhteisöjä ottamaan hankintoja koskevan periaatepäätöksen käyttöön.
– Kuntapäättäjät ovat nyt avainasemassa. Kaupan on myös noudatettava nykyistä reilumpia kauppatapoja. Niiden on ymmärrettävä laadun, vastuullisuuden sekä luotettavien ja tarkkojen alkuperämerkintöjen arvo kauppatoiminnassa.
Keskustan eduskuntaryhmä pitää kuluttajien kannalta erittäin hyvänä sitä, että Suomessa valmistettujen liha- ja maitotuotteiden ainesosien alkuperämerkintä etenee.
Parannettavaa on myös ruuan kuluttamisen tavoissa, Hautala huomauttaa.
Suomalainen ruokaketju heittää ruokaa hukkaan noin 400 miljoonaa kiloa vuodessa, suurinta hävikki on kotitalouksissa. Keskiverto suomalaisen ruokahävikki on lähes 30 kiloa vuodessa.
– Voimme jokainen omilla järkevillä valinnoilla vaikuttaa asiaan.
Hautalan mukaan on hyvä, että ruokaturva ja huoltovarmuus ovat keskeisessä osassa ruokapoliittisessa selonteossa.
Selonteossa arvioidaan, että vuonna 2030 maailman 8,5 miljardia ihmistä tarvitsevat 60 prosenttia enemmän ruokaa, 45 prosenttia enemmän energiaa ja 30 prosenttia enemmän vettä kuin tällä hetkellä. Ruokaturva on maailmanlaajuinen haaste.
– Hyvän ravitsemuksen takaaminen kasvavalle väestölle kestävällä tavalla ei tule olemaan helppoa. Siksi meidän on tärkeää omalta osaltamme huolehtia kotimaisen ruuantuotannon jatkumisen edellytyksistä. Suomalainen ruoka on vastuullinen teko.
Suomessa tuotetut raaka-aineet ovat tunnetusti EU:n puhtaimpia, Hautala toteaa ja lisää, että korkeaa tasoa osoittavat monet seikat.
– Tuotantoeläimemme ovat terveitä ja hyvinvoivia. Emme viljele geenimuunneltuja kasveja. Emme syötä eläimille kestämättömästi soijaa. Emme käytä keinotekoisia hormoneja eläintuotannossa ja eläinantibiootteja käytetään vain tarvittaessa eläinsairauden hoitoon.