Tiilikainen: Ruuan alkuperä näkyviin myös ravintoloissa – –Asiasta käytävä perusteellinen keskustelu–
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mielestä ruuan alkuperä pitäisi saada nykyistä enemmän näkyviin myös ravintoloissa.
– Esimerkiksi lihan ja kalan alkuperän pitäisi automaattisesti olla näkyvissä ravintolassa. Asiasta on kuitenkin käytävä perusteellinen keskustelu alan toimijoiden kanssa, Tiilikainen totesi ruokapoliittisen selonteon käsittelyn yhteydessä pitämässään puheessa.
Ministeri muistutti alkuperämerkintöjen näkyvyyden parantamisen kuuluvan hallitusohjelman tavoitteisiin.
– Kerroimme ministeriössä viime viikolla, että kuluttajapakattujen liha- ja maitojalosteiden pakollisia alkuperämerkintöjä laajennetaan.
– Jatkossa tuontiraaka-aineen alkuperää ei enää voi jättää kertomatta, kuten valitettavasti osa jalostajista on tähän saakka tehnyt. Suomeen tuodaan ulkomaista lihaa vuosittain noin 150 miljoonan euron arvosta, hän huomautti.
Tiilikaisen mukaan ministeriön alkuperäistä esitystä muutettiin siten, että Hyvää Suomesta -merkki soveltuu myös merkintätavaksi.
– Tällöin tämän vapaaehtoisen merkin piiriin kuuluvat toimijat eivät joudu uusimaan pakkauksiaan, koska merkin saamisen edellytyksenä on kotimaisen lihan ja maidon käyttö.
– Esityksen jälkeen on käyty keskustelua siitä, että alkuperä tulisi saada näkyviin myös ravintoloissa. Kannatan itse tätä periaatetta, hän totesi.
Ministeri Tiilikaisen mielestä on innostavaa huomata, että yhä usempi ravintolaketju panostaa tietoisesti laadukkaisiin kotimaisiin raaka-aineisiin.
– Tämä näkyy vielä positiivisesti myös tuloksessa. Kyllä kuluttajat arvostavat ja ovat valmiita maksamaan laadukkaista raaka-aineista, hän vakuutti eduskunnassa.