Keskusta perää toimia kotimaisen omistajuuden vahvistamiseksi – Lintilä kutsuu eläkeyhtiöt mukaan talkoisiin

Suomesta uhkaa tulla tytäryhtiötalous, puolue varoittaa
Keskusta

Keskusta haluaa, että yritykset voivat kasvaa ja työllistää Suomessa nykyistä paremmin.

– Suomalaiset yritykset eivät kasva samalla tavalla kuin vaikkapa ruotsalaiset tai yritykset muissa pohjoismaissa, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni totesi keskustan puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän työvaliokuntien sekä ministeriryhmän yhteiskokouksessa Nokialla.

Keskusta odottaa kunnianhimoisia esityksiä kotimaisen omistajuuden ohjelmalta, jota vetää ex-pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.).

– Sipilä kysyi, voiko ohjelmassa olla radikaalejakin avauksia, ja sanoin, että se on jopa suotavaa, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo.

Lintilä huomauttaa, että eläkeyhtiöillä on huomattavat määrät suomalaista pääomaa.

– Olen kutsumassa kaikki koolle perinteiseen pyöreän pöydän keskusteluun siitä, mitä eläkekassojen rahastojen kautta pystytään tekemään kotimaisen omistajuuden edistämiseksi.

– Haluaisin kannustaa meidän eläkerahastojamme siihen, että ne tukisivat suomalaista omistajuutta. Kaikkinensa olemme tekemässä siihen erillisen ohjelman, ja se tulee vielä syksyn aikana ulos, Lintilä sanoo.

Keskustan puolue-elimet ottivat Nokian kokouksessa kantaa kotimaisen omistajuuden puolesta.

– Keskustan tavoitteena on, että yritykset voivat kasvaa kannattavasti ja työllistää Suomessa. Kotimainen omistaja on pitkäjänteisempi ja investoi todennäköisemmin Suomeen. Tämä puolestaan synnyttää uutta työtä, kasvua ja vaurautta koko maahan, keskusta toteaa.

Puolueen mukaan liian moni suomalainen menestystarina on mennyt ulkomaisiin käsiin, ja Suomesta uhkaa tulla tytäryhtiötalous.

– Tämä tarkoittaisi pahimmillaan suurempaa epävarmuutta suomalaisille, kun päätökset suomalaisista työpaikoista tehdään muualla.

Keskusta haluaa varmistaa, että elinkeinoelämän päätöksenteko pysyy suomalaisissa käsissä. Kannanotossa painotetaan, että Suomi tarvitsee kaikenlaisia omistajia kotitalouksista säätiöihin ja eläkeyhtiöihin.

– Tarvitsemme sekä instituutioita että kasvollista omistajia, joilla on halu sitoutua pitkäjänteisesti kehittämään yhtiöitä ja niiden toimintaa Suomessa.

Valmistelussa olevalta kotimaisen omistajuuden ohjelmalta keskusta odottaa esityksiä omistajuuden tueksi.

– Verotuksen on kannustettava niin yrittäjiä kuin kotitalouksia sijoittamaan yritystoimintaan Suomessa jatkossakin.  

Keskusta loisi kannustimia yksityisen pääoman lisäämiseksi uudistamalla kotimaisten säätiöiden mahdollisuuksia sijoittaa pääomasijoitusrahastoihin.

Puolue kehittäisi sijoitussäästötiliä laajentamalla niiden tuotevalikoimaa ja nostamalla sijoitusten enimmäismäärää. Valtion tulisi keskustan mukaan edistää kotimaista omistajuutta sijoitusyhtiöidensä kautta.

Budjettiriiheltä keskusta odottaa ratkaisuja, jotka edistävät talouden uusiutumista ja investointeja.

Keskustan mukaan näitä olisivat esimerkiksi pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten parantaminen, investoiminen puhtaaseen energiaan ja osaamiseen sekä paikallinen sopiminen.

– Investointien lupamenettelyjen kestoa lyhentämällä voidaan myös jouduttaa investointien toteutumista, puolue linjaa.

Kommentit (2)

  • Lukija17

    Kepu on selkeästi muuttunut vasemmistopuolueeksi. Ei tullut näissä avauksissa mieleenkään, että Suomen kansalaiset voisivat olla yritysten osakkaita? Päinvastoin vasemmiston aisankannattajina ollaan verottamassa tavalliset veronmaksajat kuoliaiksi.
    Mikä teitä vaivaa?

  • Lukija21

    Ettei näitäkin eläkeyhtiöiltä vipattuja rahoja kipattaisi etelän vetelille ja maahan muuttajien aiheuttamiin kuluihin?

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen