Työllisyystoimien aikataulusta yhä näkemyseroja – päätökset on sovittu syksyn budjettiriiheen, Kulmuni korostaa

Politiikka

Hallitusohjelman mukaan syyskuun budjettiriiheen pitäisi olla luotuna toimet 30 000 uuteen työpaikkaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi kuitenkin kuukausi sitten, että aikataulu voi joustaa niin, että työllisyystoimista päätetään vasta vuoden loppuun mennessä. Marinin mukaan (Yle) syyskuun budjettiriihessä hallituksella pitäisi kuitenkin olla ”näkymä tähän 30 000:een”.

Keskustassa puolestaan katsotaan, että alkuperäinen hallitusohjelman tavoite työllisyystoimista on yhä voimassa koronakriisistä huolimatta.

– Se on se, mikä on yhdessä hallitusohjelmassa sovittu, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tiistaina Nokialla keskustan johdon kokouksen yhteydessä.

– Niitä (työllisyystoimia) on vuosi valmisteltu, että eiköhän vuodessa aika paljon saa aikaiseksi. Tiedetään myös se, että koronan myötä joudumme nostamaan kunnianhimon tasoa, joten täytyy tietenkin ensin tehdä ne päätökset, jotka on jo vuosi sitten sovittu, Kulmuni jatkoi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen totesi Suomenmaalle, että keskustalle on selvää, että työllisyyden taso on avainasemassa taloudellisessa selviämisessä

– Lähempänä budjettiriihtä katsotaan, missä vaiheessa (työllisyystoimien) valmistelut ovat, ja silloin paremmin avautuu se kuva, mitä voidaan päättää.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallituksen sisällä on työllisyystoimien aikataulusta niin sanottuja vivahde-eroja.

– 30 000 työpaikan tasoa lähdetään hakemaan. Enemmän on kuitenkin kiinni siitä, millainen tiekartta saadaan rakennettua siihen, millä päätöksillä ja edellytyksillä tavoitteeseen päästään, hän muotoilee.

Työllisyystoimia ovat valmistelleet työmarkkinajärjestöt, ja Lintilä myöntää, että heikolta näyttää tähän mennessä.

– Kyllä se on ollut pettymys, mitä sieltä on tullut. Ei siihen (työllisyystavoitteeseen) tällä hetkellä päästä.