Keskusta osallistuu hallitukseen – Kulmuni haluaa puolueen ottavan opiksi kuluneesta puolesta vuodesta: “Tarvitsemme enemmän tekoja suomalaisten puolesta ja vähemmän puhetta aikomuksistamme“

Antti Rinne osoitti erollaan, että hän asettaa yhdessä sovitun hallitusohjelman toteuttamisen oman edun edelle, keskustan puheenjohtaja kiitti
Hallitusneuvottelut

Keskusta osallistuu hallitukseen, puoluevaltuuston, eduskuntaryhmän ja meppien yhteiskokous päätti puoluehallituksen esityksen pohjalta sunnuntai-iltana.

Keskustan on kuitenkin otettava oppia kuluneesta puolesta vuodesta ja kysyttävä, miten osallistumme hallitukseen, keskustajohtaja Katri Kulmuni sanoi kokouksessa pitämässään puheessa.

Kulmuni kertoi pelkäävänsä, että kansalaiset muistavat keskustan tähänastisesta toiminnasta Antti Rinteen (sd.) hallituksessa etenkin hallituspuolueiden keskinäiset kiistat.

– Ei niin kansalaisten luottamusta keskustaan vahvisteta, keskustajohtaja sanoi .

Tarvitsemme enemmän tekoja suomalaisten puolesta ja vähemmän puhetta aikomuksistamme, Kulmuni totesi.

– Vain tulokset ratkaisevat. Tuloksia tavoitellaksemme, haluamme palvella Suomea hallituksesta käsin. Vain sieltä voi vaikuttaa niiden kaikkien tärkeiden asioiden puolesta.

Kulmunin mukaan keskustan täytyy uudessa hallituksessa keskittyä hallitusohjelman tarmokkaaseen toimeenpanoon.

Hänen mielestään keskustan pitää olla puolue, joka tunnetaan hallituspolitiikan tuloksista eikä Twitterissä käydyistä miekkailuista muiden hallituspuolueiden edustajien kanssa.

– Meidän on myös luotava hallituksen sisälle sellainen luottamus, että erimielisyydet ratkotaan kasvokkain eikä julkisuudessa. Tämä edellyttää paljon tiiviimpää yhteydenpitoa hallitusryhmien kesken kuin tähän asti.

Keskustalla ei ole tarvetta avata hallitusohjelmaa, joka on Kulmunin mielestä hyvä ja sisältää puolueen kaikki kynnyskysymykset.

– Ja mikä tärkeintä, hallitusohjelmassa on kaikki edellytykset tasa-arvoisemman ja työllistävämmän Suomen rakentamiseksi. Se on tämän uuden punamullan päätehtävä.

– Keskusta on maltillinen, rakentava uudistuspuolue. Voimme palauttaa kansalaisten luottamuksen vain keskittymällä siihen, missä olemme parhaimmillamme: arjen työssä yhteiskunnan epäkohtien korjaamiseksi.

Kulmuni sanoi, että hänellä oli keskustan puheenjohtajana suuri kynnys vetää luottamus pois pääministeri Antti Rinteeltä (sd.).

– Sitä ei tehdä kepein perustein. Tilanne viime viikon loppupuolelta alkaen ajautui sellaiseksi, että edellytykset jatkaa hallitusyhteistyötä Antti Rinteen johdolla hävisivät.

Kulmunin mukaan pääministeri oli ajautumassa Posti-vyyhdin kautta sellaiseen kierteeseen, joka oli viemässä hallituksen toimintakyvyn.

– Annettu selvitys tapahtumien kulusta jätti liian paljon aukkoja ja kysymyksiä.

Kulmuni kiitti pääministeri Rinnettä väistymisestään.

– Antti Rinne osoitti omalla erollaan, että hän asettaa yhdessä sovitun hallitusohjelman toteuttamisen oman edun edelle.

– Siirtymisellään sivuun Antti Rinne mahdollistaa uudelle hallitukselle uuden alun.

Kulmuni vastasi saamaansa arvosteluun siitä, että hän ei riittävän suorin sanoin vaatinut julkisuudessa pääministerin eroa.

– Halusin antaa SDP:lle tilaa tehdä itse johtopäätökset. Niin kuin he viime tiistaina tekivätkin.

– En ylipäätään usko politiikassa selkävoittojen hakemiseen. Myös vaikeiden tapahtumien jälkeen toisten kanssa on tultava toimeen. Minulle Suomen ja ihmisten asioiden hoitaminen on yhteistyötä, Kulmuni kertoi.

On myös kysytty, miten keskusta pystyi hyväksymään Antti Rinteen hallitustunnustelijaksi kaiken tapahtuneen jälkeen.

– SDP:llä on edelleen viime eduskuntavaaleissa äänestäjiltä saatu valtakirja hallituksen muodostamiselle. Antti Rinne on edelleen puolueen puheenjohtaja. Ylipäätään SDP toimii sääntöjensä mukaan, Kulmuni muistutti.

Keskustan kannatustilanteen Kulmuni myönsi olevan tällä hetkellä erittäin kehno, ja edessä onkin hänen mukaansa ”armottomasti työtä”.