Keskusta julkisti liikuntapoliittisen linjauksensa kävelylenkillä – keskustan Puumala pitää ohjelman päätavoitteina lapsen oikeutta harrastukseen ja liikunnan tukemista hallintorajojen yli
Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) nostaa keskustan liikuntapoliittisen linjapaperin tärkeimmiksi tavoitteiksi lasten harrastustoiminnan tukemisen ja liikunnan edistämisen hallintosektorien rajoista riippumatta.
– Jokaisella lapsella ja nuorella pitää olla oikeus liikunta- ja muuhun harrastustoimintaan. Keskusta haluaa maksuttoman harrastamisen paremmin mukaan koulupäiviin, jotta lapset ja nuoret pääsisivät paremmin harrastusten pariin.
– Liikunnan lisäämiseen voidaan vaikuttaa monella tavalla ja liikkuminen tai sen puute vaikuttaa moneen politiikankin sektoriin. Kysymykset liikunnan lisäämisestä eivät saa olla vain yhden ministeriön määrärahoista kiinni, vaan hallinnollista yhteistyötä pitää tehdä tässä ilmiöpohjaisesti, Puumala näkee.
Keskusta julkisti keskiviikkona Puumalan johdolla liikuntapoliittisen linjauksensa. Ohjelman henkeen sopivasti tilaisuuden keskusteluosuus käytiin kävelyn merkeissä lähtien puoluetoimistolta Helsingin Apollonkadulta kulkeutuen Töölönlahden ympäri ja päätyen takaisin puoluetoimistolle.
Ohjelmaa valmistelemassa ollut valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja, keihäästä olympiakultaakin vuonna 1988 heittänyt Tapio Korjus kompppaa keskustan tavoitteita liikunnan lisäämisestä, harrastustoiminnan tukemisesta ja poikkihallinnollisesta yhteistyöstä.
– Liikkumattomuus on ilmiönä alkanut purra jo lapsiinkin. Lapsena koetut tunteet ja onnistumiset liikunnassa kantavat läpi elämän ja pitävät aktiivista elämäntyyliä yllä, ja jos taas lapsena ei liiku tai kokemukset liikunnasta ovat epämiellyttäviä, uhkaa myös liikkumattomuus jatkua läpi elämän. Esimerkilläkin on suuri voima. Jokainen liikkuva yksilö toimii esimerkkinä ihmisille ympärillään, Korjus lausuu.

Keskusta haluaa satsata sekä tavallisiin liikkujiin että huippu-urheiluun. Puolue uskoo, että satsauksilla laajoihin liikuntamahdollisuuksiin tuetaan molempia.
Itsekin entisenä huippu-urheilijana Korjus näkee suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuuden toiveikkaana.
– Talvilajit erottuvat edukseen, mutta kesälajeihin olisi hyvä satsata enemmänkin. Tällä hetkellä Suomi pärjää kansainvälisessä vertailussa lähinnä jääkiekossa ja maastohiihdossa. Meillä on kuitenkin useampia lajeja, joissa on kasvun mahdollisuuksia. Meidän pitääkin Suomessa kehittää jatkuvasti omia fiksuja, oivaltavia ratkaisuja, joilla tukea urheilijan polkua.
Kävelykokouksen tiimellyksessä Puumala, Korjus ja kumppanit ideoivat uudenlaisen lähiliikunnan innovaation.
– Voitaisiin ajatella, että kun monissa kerrostaloyhtiöissä on paljon käyttämätöntä kellaritilaa, voisi valtio antaa tällaisiin tiloihin investointitukea niiden muuttamiseksi kuntosaleiksi. Oman taloyhtiön salille voisi mennä kevyellä kynnyksellä välittämättä kelistä ulkona ja naapuritkin tulisivat tutummiksi. Tätä ideaa voisi hyvinkin jatkojalostaa, Puumala pohtii.