Kempin mielestä Evon kansallispuistohaaveissa keulitaan – "Paikallisia toimijoita ja alueen metsäkoulutusta ei saa sivuuttaa"

Kansallispuisto

Ympäristöministeriö ilmoitti tiistaina suunnittelevansa uusien kansallispuistojen perustamista Itä-Lappiin Sallatunturin alueelle ja Hämeeseen Evon metsäalueelle.

Hämeen vaalipiirin kansanedustajan Hilkka Kempin (kesk.) mukaan on hienoa, että Evoa halutaan kehittää ja se nähdään monipuolisena alueena.

– Riemuitsen siitä, että alue on luontonsa ja sijaintinsa puolesta vetovoimainen. Esitystä kansallispuistosta ei voi kuitenkaan tehdä kuulematta paikallisia tai maa- ja metsätalousministeriötä. Tässä ympäristöministeriö on epäonnistunut.

Kempin mukaan Evon kansallispuistohanke on herättänyt paljon keskustelua.

– On kriittistä, että laaja vuoropuhelu alueiden toimijoiden kanssa käynnistetään viimeistään nyt viipymättä, Kemppi toteaa.

Evon alue koostuu vuonna 1994 perustetusta valtion retkeilyalueesta ja luonnonsuojelualueista, Hämeen ammattikorkeakoulun Evon opetusmetsästä sekä rantojensuojelu- ja soidensuojeluohjelma-alueista.

Tämän lisäksi Evo on Etelä-Suomen tärkein lupametsästysalue. Evolla sijaitsee myös Partiolle osoitettu leirialue, jossa on vieraillut kymmenessä vuodessa yli 50 000 leiriläistä. 

– On tärkeää, että  laadukas metsätalouden koulutustoiminta, metsästys ja partiolaisten sekä muiden ryhmien leirikäyttö alueella turvataan jatkossakin, Kemppi edellyttää.

Keskustaedustaja toteaa, että kansallispuisto on vahva brändi, joka varmasti lisäisi alueen kiinnostavuutta.

Kempin mielestä retkeilyalue tarjoaa paremmat kehittämisedellytykset muun muassa yksityisten palveluiden ja niiden tarvitsemien investointien, kalastusmatkailun, metsästyksen sekä tutkimuksen ja opetuksen osalta.

– Nämä ovat niitä kysymyksiä, joiden ääreen on pysähdyttävä ennen päätöksiä, Kemppi sanoo. 

Hän muistuttaa, että kansallispuistojen perustaminen tapahtuu aina lainsäädännön kautta eduskunnan enemmistön näkemyksen mukaisesti.

– Se ei tapahdu yksittäisen ministeriön toimesta. Odotan myös maa- ja metsätalousministeriön kantaa asiaan.