Kärnä vaatii poliisia selvittämään Soldiers of Odinin toiminnan laillisuuden

Äärioikeisto

Keskustan kansanedustaja, poliisiasiain neuvottelukunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii, että poliisi selvittää viipymättä, toimiiko äärioikeistolainen Soldiers of Odin -järjestö laillisesti vai tulisiko se lakkauttaa. 

Järjestön kotisivuilla uhataan ottaa Tornion rajanylityspaikka haltuun tarvittaessa voimakeinoja käyttäen, ”jos Suomen hallitus ei ennen sitä ymmärrä ottaa vastuuta maan sisäisestä turvallisuudesta ja käynnistää tehostettua rajavalvontaa järjestäytyneen rikollisuuden suitsimiseksi ja laittoman maahantulon estämiseksi”.

– Tällaisia uhkauksia ei voida demokratiassa hyväksyä ja sellaisia esittävät äärijärjestöt on lakkautettava, kuten Pohjoismaisen vastarintaliikkeen osalta jo tehtiin. Samoin tällaisten järjestöjen symbolit on kiellettävä, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

Kärnä pitää myös huolestuttavana, että Soldiers of Odinin toiminta on järjestön nettisivujen mukaan levinnyt myös Kataloniaan, jossa järjestö ilmoittaa tukevansa Espanjan hallitusta.

– Soldiers of Odinit ovat löytäneet hengenheimolaisensa Espanjan keskushallintoa Kataloniassa tukevista uusnatseista, jotka syyllistyvät Barcelonassa väkivaltaisuuksiin, Kärnä toteaa.

Hänen mielestään olisi tärkeää selvittää, kuka äärioikeiston kansainvälisiä operaatioita masinoi.

– Äärioikeiston, anarkistien, eläinoikeusfasistien ja kaikkien muiden väkivaltaa, uhkauksia ja pelottelua harrastavien järjestöjen toimintaan on lopultakin otettava nollatoleranssi. Ei mitään siimaa näille, Kärnä sanoo.