Kärnä vaatii eduskunnan turvallisuusjohtajan eroa

Eduskunta

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä hämmästelee eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savolan toimintaa entisen pääministerin Juha Sipilän epäiltyyn pahoinpitelyyn liittyvässä valvontakameranauhajupakassa. Kärnä vaatii kannanotossaan Savolan eroa.

– Ensinnäkin on todella erikoista, että Savola ryhtyi alunperinkään kommentoimaan asiaa medialle. Eiköhän tällaista kommentoi ensisijaisesti se henkilö johon teko on kohdentunut tai se esitutkintaviranomainen, joka asiaa tutkii. Ei todellakaan eduskunnan turvallisuusjohtaja, jonka työtehtäviin sellainen ei kuulu.

– Toisekseen pidän käsittämättömänä, että Savola luovutti medialle hallussaan olevaa salassapidettävää materiaalia tukeakseen omaa tulkintaansa teosta. Eihän hänen tehtävänsä ole asiaa tulkita, vaan tulkinnan tekee aluksi esitutkintaviranomainen ja lopulta tuomioistuin, Kärnä puistelee.

Poliisin sekä Sipilän käsitysten mukaan kyseessä oli pahoinpitely ja sellaisena sitä nyt myös tutkitaan, Kärnä muistuttaa.

– Savolan motiivit ihmetyttävät ja pitäisin parhaana, että tätä ei jätettäisi pelkästään eduskunnan omien sisäisten selvitysten varaan, vaan että joku ulkopuolinen esitutkintaviranomainen selvittäisi tämän sotkun.

Kärnä korostaa, että ei halua vähätellä eduskunnan omia selvityksiä asiasta.

– Mielestäni puhemiesneuvosto on toiminut tässä ainoalla oikealla tavalla ja täsmälleen oikein. On myös tärkeää, että tästä asiasta keskustellaan julkisesti. Turvallisuusjohtajan tulisi olla riippumaton virkamies, mutta tähän on nyt vaikeaa enää uskoa. Hän on omalla vastuuttomalla toiminnallaan antanut tässä aseita sellaisten tahojen käsiin, joita kukaan demokratiaa oikeasti puolustava ei voi kannattaa.