Kärnä pitää tammikuisen vegaanihaasteen ajankohtaa mahdollisimman huonona – ”Miksi sitä ei järjestetä satokaudella?”

Kansanedustaja suosittelee viettämään vegaanihaasteen sijaan ”tuontilihattoman talven” ja luopumaan ulkomaisesta lihasta
Ruokavalio

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä hämmästelee Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -järjestön järjestämän Vegaanihaasteen markkinointiväitettä.

Kuukauden veganismia markkinoidaan ”vuosikymmenen ilmastotekona”. Kärnän mielestä tällainen markkinointi on harhaanjohtavaa ja valheellista.

– Todelliset ”vuosikymmenen ilmastoteot” tehdään jossain aivan muualla kuin ihmisten ruokalautasilla. Suomalaisten ei tule luopua suomalaisesta lihasta, mutta ulkomaisesta lihasta kannattaa luopua ilmaston ja ympäristön takia, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kärnän mukaan esimerkiksi vihreään sähköön siirtyminen vähentäisi päästöjä monta kertaa enemmän kuin kotimaisen naudanlihan syömisen lopettaminen.

– Suomessa tuotettava liha on eettistä, ekologista ja ilmasto- sekä ympäristöystävällistä, eikä esimerkiksi nautojen rehuksi tarvitsemaa nurmiviljelyä voida tässä maassa korvata millään muulla.

– Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -järjestön motiivit eivät ole ilmastossa, vaan ne pyrkivät lopettamaan eläintuotannon Suomesta. Suurta yleisöä kosiskellaan mukaan tähän hullutukseen ilmastosyillä, vaikka sellaisia ei ole, Kärnä näkee.

Kansanedustaja pitää vegaanihaasteen ajankohtaakin mahdollisimman huonona.

– On järjenköyhää järjestää tällainen haaste tammikuussa, kun Suomessa mikään ei kasva kuin kasvihuoneissa. Ihmiset laitetaan syömään ulkomaista tofua, soijarouhetta, tempehiä ja tuontikasviksia.

Kärnä muistuttaa, että satokaudella olisi huomattavasti kattavampi valikoima kotimaisia kasviksia ja kasvisproteiinilähteitä saatavilla.

– Jos vegaanihaasteeseen haluaa osallistua, niin miksi sitä ei järjestetä satokaudella, jolloin siihen voitaisiin osallistua kotimaisia kasviksia syömällä?

– Entä miksi vegaanihaasteen kotisivuilla jaetaan soijareseptejä, kun voitaisiin jakaa reseptejä kotimaisesta härkäpavusta tai kauratuotteista? Eihän tällaisessa ole mitään järkeä, eikä tämä ole kyllä ilmastoystävällistä laisinkaan, Kärnä toteaa.

Kärnä suosittelee kaikkia pitämään mieluummin ”tuontilihattoman talven” ja luopumaan ulkomaisesta lihasta.

– Sillä olisi oikeastikin jotain vaikutusta ja suomalaiset tuottajatkin kiittäisivät.