Kananmunakohu virittää keskustelua ruoantuotannon eettisyydestä
– Lidl on tehnyt markkinointitempun, arvioi kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Anne Kalmari (kesk.) viime päivien kohua, joka syntyi Lidlin ilmoitettua lopettavansa suomalaisten virikehäkkikanojen munien myynnin.
– Mikäs siinä, jos kauppaketju toimii johdonmukaisesti ja poistaa myynnistä kaikki elintarvikkeet joissa on käytetty muita kuin lattia- ja luomukananmunia – ulkomailta tuotuja tuotteita kuten keksejä ja valmisruokia myöten. Silloin ratkaisu on linjakas, Kalmari jatkaa.
Lidl perusteli päätöstään kanojen elinoloilla ja hyvinvoinnilla.
Maataloustuottajain keskusliitto MTK suivaantui tästä ja syytti Lidliä kaksilla korteilla pelaamisesta.
Järjestöstä todettiin Lidlin myyvän suomalaisen tuotantotavan vastaisesti tuotettuja liha- ja maitovalmisteita, joiden tuottamisessa on käytetty antibiootteja.
Kalmarin mielestä on hyvä, että kuluttajat ovat aiempaa kiinnostuneempia ruoan tuotantotavasta.
– Tämänkin keskustelun yhteydessä on mahdollista kertoa, mitä kaikkea Suomessa on tehty eläinten hyvinvoinnin eteen ja minkälaisia, erilaisia vaihtoehtoja on olemassa.
Hän kaipaisi eettisten tuotantotapojen keskusteluforumia, jossa listattaisiin, mitkä asiat ovat kuluttajille tärkeitä ja mitkä taas tuntuvat erityisen pahalta.
– Itse ainakin syön mieluummien virikekanan munia kuin nokkansa menettäneen kanan munia tai sellaisen, jolle on syötetty ennaltaehkäisyn vuoksi antibiootteja.
Kalmari viittaa Timo Kauniston julkisuudessa kertomiin kokemuksiin luomukananmunien tuotantoon siirtymisestä.
– Ruusunpunaiset ajatukset siitä, että kanat voisivat paremmin eivät toteutuneetkaan helposti. Lattiakanaloissa on omat lähinnä nokkimisjärjestykseen liittyvät ongelmansa ja häkeille on syynsä, Kalmari huomauttaa.
Hän on iloinen siitä, että Suomessa on siirrytty virikehäkkeihin. Ne ovat eläinten hyvinvoinnin kannalta selvästi parempia kuin entiset kanahäkit.
– Toivottavasti suomalaiset tietävät tämän keskustelun jälkeen aikaisempaa laajemmin, että Suomessa kananmunat ovat salmonellasta vapaita eikä antibiootteja käytetä turhaan saati nokkia typistetä, Kalmari päättää.