Kaikki tietävät Vasa-laivan – Nyt sen "pikkusisko" löydettiin merenpohjasta Porkkalan edustalta
Meren pohjassa Suomenlahdella oleva laiva on tunnistettu vuonna 1651 uponneeksi pinassi Falkeniksi, joka kuului aikanaan kuningas Kustaa Aadolfille. Asiasta kertoo Museovirasto tiedotteessaan.
Porkkalan edustalle uponnut Falken oli aikanaan tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana. Kuningas Kustaa Aadolfin ohella se kuului myös kuningatar Kristiinalle.
Falkenin hylky löydettiin jo vuonna 1974, mutta sen ”identiteetti” on pysynyt tuntemattomana näihin päiviin saakka. Merenpohjassa oleva alus on tunnettu tähän saakka nimellä Varmbådan tai Uunihylky.
Tukholman yliopiston tutkija Niklas Eriksson päätteli 3D-mallinnuksen ja 1600-luvun laivastoa koskevan kirjallisuuden avulla, että kyseessä on nimenomaan Falken.
Falken rakennettiin Tukholmassa vuosina 1630–1631. Laivanrakentajamestari oli luultavasti Hein Jakobsson, joka oli muutamaa vuotta aiemmin saattanut valmiiksi huono-onnisen Vasa-laivan rakennustyöt.
Vasa-laiva upposi neitsytmatkallaan Tukholman edustalla vuonna 1628.
Falkenista tehtiin puolet pienempi kuin Vasasta, mutta siihen rakennettiin kuningas Kustaa Aadolfin tilauksesta suuret hytit ja muut mukavuudet.
Laiva oli niin sanottu pinassi ja näytti pienemmältä versiolta Vasa-laivasta: kolme mastoa, veistoksia, pitkä keulapää ja tykkiaukot sivuilla.
Falken on noin 35 metriä keulasta perärankaan. Siinä oli 16–20 tykkiä.
Ylellisten tilojen vuoksi Falkenia käytettiin kahden vuosikymmenen ajan sekä sota-aluksena että tärkeiden ihmisten kuljettamiseen. Falkenilla on matkustanut useita tunnettuja neuvostoja, diplomaatteja, kuninkaita ja muita historiallisia merkkihenkilöitä.
Syksyllä 1651 Falken ajoi karille Porkkalanniemen edustalla Suomenlahden suulla. Laiva oli matkalla Tukholmaan kuljetettuaan kreivi Erik Stenbockin Narvaan. Onnettomuuden yksityiskohtia ei tunneta.
– Toisin kuin suuremmat ja tunnetummat alukset, kuten Vasa, Äpplet tai Mars, Falken oli aktiivisesti käytössä. Falken ollut läsnä monissa tärkeissä ja tunnetuissa historiallisissa tapahtumissa, ja hylystä voi oppia paljon siitä, miltä tällainen alus näytti, miten se toimi ja miten se oli sisustettu, Eriksson sanoo Museoviraston tiedotteen mukaan.
