Juuso ja hallitus haukuttiin lyttyyn paperittomien ideologisesta kurittamisesta – “Kannustan kaikkia alueita kapinaan"
Eduskuntasalin vasen ja oikea laita olivat tavallistakin kauempana toisistaan, kun eduskunta sai lähetekeskusteluun hallituksen esityksen paperittomien ihmisten terveyspalvelujen rajoittamisesta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela piti esitystä pikkusieluisena, hävyttömänä ja erittäin huonosti perusteltuna.
Koskelan mukaan tutkimustieto ei pysty osoittamaan, että terveyspalvelut olisivat minkäänlainen niin sanottu vetovoimatekijä.
– Tämä esityksen peruste on tuulesta temmattu. Tämä on puhtaasti ideologinen esitys, ja luulisi, että teillä on selkärankaa ainakin se myöntää ääneen, hän ryöpytti.
Koskelan mukaan oikeus terveyteen on kirjattu YK:n ihmisoikeussopimuksiin, ja oikeus oikeus, jota hallituspuolueet eivät ota tosissaan.
– Kokoomus on nyt taipunut perussuomalaisten ulkomaalaisvihamieliseen politiikkaan, ja se on surullista mutta ei tässä vaiheessa hallituskautta enää lainkaan yllättävää. Ilmeisesti tämä on se hinta, jonka kokoomuslainen on valmis maksamaan siitä, että saa tulonsiirtoja rikkaille, hän sivalsi.
Vasemmistoliiton Mai Kivelä piti esitystä yksinkertaisesti julmana, mutta myös epätarkoituksenmukaisena, ideologisena ja kalliina.
– Kyse on välttämättömästä hoidosta eikä mistään luksuksesta, ja välttämätöntä hoitoa voivat olla esimerkiksi tauteja ehkäisevät rokotukset, joiden hoito on kaikkien näkökulmasta järkevää. Ennen kaikkea oikeus terveyteen on ihmisoikeus, ja hallitus tässä tietoisesti tekee ihmisoikeuksien vastaisen päätöksen.
Kivelä ihmetteli, miksi hallitus ei kuuntele Helsinkiä, joka yksimielisesti vastustaa tätä esitystä.
– Eli ihmettelen, ovatko helsinkiläiset kokoomuslaiset ja perussuomalaiset vastustamassa tätä esitystä vai ovatko he samaan aikaan sekä kannattamassa että vastustamassa tätä esitystä.
Kivelä kiitteli sitä, että Helsinki on päättänyt jatkaa välttämättömien terveyspalveluiden tarjoamista hallituksen päätöksestä riippumatta.
– Kannustan kaikkia alueita kapinaan ja seuraamaan Helsingin esimerkkiä.

Ministeri Juuso piti esitystä hyvinkin kohtuullisena verrattuna muihin EU-maihin ja heidän tarjoamiinsa palveluihin. Hän huomautti, että on olemassa henkilöitä, joilla ei ole mitään laillista syytä ja laillista oleskeluoikeutta Suomessa.
– Silloin on aivan luonnollista, että me tarjoamme tietyn määrän palveluita, mitkä liittyvät ihmisoikeuksiin ja terveyteen, mutta tavoite on se, että he poistuvat maasta siihen valtioon, mistä he tulivat, tai siihen valtioon, missä he vakituisesti asuvat ja missä heillä on oikeus terveyspalveluihin.
Juuson mukaan ihmisillä, jotka oleskelevat laittomasti Suomessa, ei voi olla oikeutta kaikkiin samoihin palveluihin kuin heillä, jotka ovat laillisesti Suomessa. Hän sanoi tietävänsä, että Helsingin kaupunki tarjoaa heille palveluja reilummin kuin ehkä muut hyvinvointialueet.
– Siihen, onko se laitonta vai ei, en ota kantaa, mutta mitä tulee terveyspalveluihin, niin totta kai jokainen voi yksityiseltä sektorilta omalla kustannuksellaan hankkia tarvitsemansa terveyspalvelut.
Juuson mukaan ensisijaisesti kyse on siitä, mihin suomalaisten verovaroja käytetään ja mihin ne on tarkoitettu.
– Ne on lähtökohtaisesti tarkoitettu Suomessa laillisesti oleskelevien ihmisten terveydenhoitoon ja terveyden ylläpitoon, hän perusteli.
Kokoomuksen Ben Zyskowicz katsoi, että esitys ei perustu pelkoon ja julmuuteen, vaan siihen, mikä on oikein. Hänen mukaansa kyse on ihmisistä, jotka uhmaavat Suomen oikeusjärjestelmää kieltäytymällä poistumasta maasta.
– Pitääkö tällaisten ihmisten palvelujen olla laajat, vai pitääkö tällaisten ihmisten palvelujen olla suppeat? Niiden pitää olla suppeat.
Kokoomuksen Mia Laiho sanoi, että raja pitää pystyä vetämään johonkin, mihin resurssit riittävät. Hänen mukaansa kyse ei ole pikkusummista.
– Voi olla, että jossain vaiheessa joku määrä kuulostaa pieneltä, mutta siellä ei tarvitse olla kuin yksi, joka jatkossa tulisi tarvitsemaan keinomunuaishoitoa — se on satojatuhansia vuodessa — tai joku, joka tarvitsisi jatkossa elinsiirtoa. Eihän me tosiaan turisteillekaan lähdetä korvaamaan tällaisia hoitoja, ellei ole vakuutuksia.
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen näki, että hallituksen esityksestä paistaa läpi tarkoituksellinen julmuus niitä ihmisiä kohtaan, jotka tässä maassa ovat todennäköisesti kaikkein haavoittuvimmassa ja heikoimmassa asemassa.
Tynkkynen huomautti “laittomiin ihmisiin” viitanneelle Laiholle, että kukaan ihminen ei ole laiton.
– Ihminen voi tehdä laittomia asioita ja hän ansaitsee niistä laittomuuksista rangaistuksen, mutta kukaan ihminen ei ole laiton.
Hallitus esittää, että jatkossa hyvinvointialueilla, Helsingin kaupungilla ja HUS-yhtymällä ei enää olisi lakisääteistä velvoitetta järjestää välttämättömiksi arvioituja kiireettömiä terveydenhuollon palveluja laittomasti maassa oleskeleville kolmansien maiden kansalaisille.
Laittomasti maassa oleskeleville olisi kuitenkin järjestettävä välttämätön kiireetön hoito, jos sen epääminen olisi ilmeisen terveyssyistä tai se vaarantaisi muun henkilön tai väestön terveyden tai alaikäisen hyvinvoinnin.
Naisille olisi järjestettävä raskauteen liittyvät palvelut, ja lapsille olisi järjestettävä terveydenhuollon palvelut saman laajuisina kuin hyvinvointialueen asukkaille.