Ministeriö: Mielenterveyden ongelmat tulevat yhteiskunnalle kalliiksi – Ihmisten hyvinvointia ja työkykyä ei saa ohittaa sopeutustoimissa
Julkista taloutta tasapainotettaessa pitää ottaa huomioon toimien vaikutukset väestön työ- ja toimintakykyyn, linjaa sosiaali- ja terveysministeriö ensi vaalikautta pohjustavassa virkapuheenvuorossaan. Terveys- ja hyvinvointierot eivät saa kasvaa nykyisestä, ja riittävien mielenterveyspalvelujen tarjonnasta on huolehdittava, ministeriö linjaa.
Lisäksi STM korostaa, että tehtyjen ja alkaneiden uudistusten jatkuvuus tulee turvata. Hyvinvointialueiden toiminta tulee varmistaa ja sosiaaliturvan uudistusten jatkua.
– Palveluiden ja etuuksien jatkuva kehittäminen sekä väestön työ- ja toimintakyvystä huolehtiminen tukevat myös talouden tasapainottamista, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi tiedotteessa.
STM kiinnittää huomiota mielenterveyden ongelmiin, jotka näkyvät suoraan työkyvyn heikkenemisenä, työn tuottavuuden laskuna ja mielenterveysperustaisten työkyvyttömyyseläkkeiden suurena määränä. STM suosittelee, että ehkäisevään mielenterveystyöhön kiinnitetään huomiota ja että väestölle taataan riittävät mielenterveyspalvelut.
– Hyvä mielenterveys on voimavara, joka parantaa työkykyä ja työn tuottavuutta sekä toisaalta vahvistaa niin ihmisten kuin yhteiskunnankin kykyä selviytyä muutoksissa ja kriiseissä, Niemi painottaa.
Ensi hallituskaudella tulisi myös tarttua toimiin, jotta eriarvoistumisen kasvu saadaan vähintään pysäytettyä.
– Eriarvoisuuden kasvu heikentää väestömme työ- ja toimintakykyä sekä aiheuttaa terveydestä ja hyvinvoinnista aiheutuvien kustannusten kasvua tulevaisuudessa. Lisäksi se voi vaarantaa pidemmällä aikavälillä maamme kilpailukykyä ja sisäistä turvallisuutta, STM linjaa.
STM kantaa huolta myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyydestä. Julkiselta sektorilta jää paljon väkeä eläkkeelle samalla, kun ikääntyvän väestön palveluntarve kasvaa.
Ratkaisuiksi STM tarjoaa innovatiivisia toimintamalleja, teknologian hyödyntämistä työn veto- ja pitovoiman parantamiseksi sekä ulkomailta tulevan työvoiman esteiden purkamista.