Juha Mieto näki Tšernobylin ydinvoimalan liekeissä – näin hän kuvaa järkyttäviä tapahtumia

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus

Tšernobylin tuhoisasta ydinvoimalaonnettomuudesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 35 vuotta. Onnettomuus tapahtui 26. huhtikuuta 1986 Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa lähellä Prypjatin kaupunkia.

Suomessa onnettomuudesta uutisoitiin vasta kolmen päivän kuluttua, mutta suomalaisia urheilijoita kuljettanut lentokone havaitsi liekkimeren ilmasta käsin jo räjähdyksen tapahtumapäivänä perjantaina.

Urheilijaseurueessa oli mukana 36-vuotias hiihtäjä Juha Mieto, joka oli edellisenä vuonna lopettanut kansainvälisen uransa Seefeldin MM-hiihtoihin. Mieto oli tulossa Bulgariasta, missä hän oli ollut paikallisen olympiakomitean vieraana edistämässä maan kisahanketta.

Koska lennonjohtajat olivat Helsingissä lakossa, paluulento Sofiasta suuntautui Leningradin kautta Tampereelle. Koneessa oli Miedon lisäksi ainakin TUL:n yleisurheilijoita, muun muassa juoksija Mika Maaskola.

Miedon mukaan suomalaiset ihmettelivät, mikä oli Ukrainan aroilla riehunut valtava palo. Sää oli kirkas ja pilvetön, joten liekit näkyivät lentokoneeseen selvästi.

 – Se oli mahroton, Mieto muisteli näkyä Suomenmaan haastattelussa viisi vuotta sitten.

– Sitten maanantaina vasta vähä vähältä selvis, mistä oli kyse ja jotta näinhän se oli, jotta nähtihin se.

Sunnuntaina Mieto osallistui Kaarlo Maaningan kunniaksi järjestettyyn hölkkään Kauhajoella. Tapahtuman aikana satoi, ja Mieto kertoi monien juoksijoiden kärsineen juoksun jälkeen pääkivuista.

Kokemus sai Miedon pohtimaan ydinvoimaan liittyviä riskejä. Häntä ei ihmetyttänyt, miten onnettomuus pääsi tapahtumaan juuri itänaapurissa.

– 68 oon ollut ensimmäisen kerran Neuvostoliitoos. Kyllähän ne hommat vähän oli, jotta tehtiin vähän toisen kären oikeuksilla ja joskus pöhnässä päinkin tehtiin aika kovia hommia, hän totesi Suomenmaalle.

Keskustan kansanedustajana vuosina 2007–2011 toiminut Mieto viittasi Tšernobylin onnettomuuteen myös eduskunnan lähetekeskustelussa toukokuussa 2010, kun hän puolusti hallituksen energiapakettia ja kahden uuden ydinvoimalan rakentamista. Miedon mielestä ydinvoimaa voidaan tuottaa kotimaassa turvallisemmin kuin Venäjällä.

– Sattumalta näin, ku Tšernobili roihus täyrellä voimalla, Mieto muisteli eduskunnassa.

– En viä silloon ajatellu, tienny, mitä kaikkea se meinaa, mutta nyt sitä täällä pöntös joutuu toteamahan, että hallitus esittää kahta uutta ydinvoimalaa Suomeen. Toisin sanoen tämä hallituksen energiapaketti on sinänsä hyvä. Täm on kokonaisuus. Jos mietitähän sitä seikkaa, että otetahan vain aina ne rusinat pullasta, sehän ei onnistu.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 26.4.2021.

Suomenmaa julkaisee vuodenvaihteen kunniaksi vuoden 2021 suosituimpia verkkojuttujaan.