Jätteen määrä lisääntynyt koronaviruksen aikana – eniten kasvua kartongissa ja muovissa

Lajittelu on saattanut jopa lisääntyä korona-aikana. 
Korona-aika

Moni on saattanut havaita viime kuukausien aikana kerros- tai rivitaloissa roskia viedessään, että jäteastiat ovat paikoin täynnä tai jopa pursuavat yli.

Pääkaupunkiseudulla asuinkiinteistöjen jätekuljetuksesta vastaa kuntayhtymä Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY).

Kiinteistökohtaisesta jätteenkuljetuksesta vastaa käyttöpäällikkö Juho Nuutinen. Hänen mukaansa jätteen määrä on lisääntynyt viime vuoteen verrattuna, mutta ei kuitenkaan merkittävästi.

– Nyt on kerätty nelisentuhatta tonnia enemmän jätettä, kun kaikki jätelajit huomioidaan tammi-huhtikuun välisenä aikana. Siinä on mukana myös aikaa ennen koronaa. Jos nyt yleisesti sanoo, niin luvuissa ei ole ollut mitenkään merkittävää liikehdintää, Nuutinen kertoo STT:lle.

Nuutisen mukaan tammi-huhtikuun jätteen kokonaistonnimäärä oli 120 000 tonnia.

– Totta kai kartongin ja muovin määrä on lisääntynyt kahden viimeisen kuukauden aikana. Sitä on enemmän kuin normaalisti varmasti siitä syystä, että osa ihmisistä on siirtynyt verkkokauppojen käyttöön.

Nuutisen mukaan jätekartongin määrä on kasvanut tammi-helmikuun jälkeen.

– Maaliskuussa se kasvoi 11 ja huhtikuussa noin parikymmentä prosenttia päiväkohtaisesti. Ihmiset ovat olleet lähtökohtaisesti sen ajan kotona, mutta nyt, kun rajoituksiin on tullut lievennyksiä, täytyy katsoa, miten se mahdollisesti jätemäärissä näkyy.

Sekajätteen määrä on Nuutisen mukaan vähentynyt, mutta syy ei välttämättä ole koronaviruksessa. Ennemminkin kyse on siitä, että kiinteistöt ovat alkaneet kerätä enemmän muovia. Yksi kiintoisa havainto on ollut niin sanotun ”viikonloppumoodin” yleistyminen.

– Kun normaalisti ihmiset ovat töissä, koulussa ja harrastuksissa, he eivät ole arkena niin paljon kotona kuin nyt. Silloin jätettäkään ei synny samalla tavalla. Viikonloppuisin taas jätteen tuotto on isompaa. Nyt on viikonloppumoodi koko ajan päällä, ja jätettä syntyy siksi enemmän.

Nuutisen mukaan sekajätteen määrä on vähenemään päin, koska kierrätys lisääntyy HSY:n alueella koko ajan.

– Voisi arvioida varovaisesti, että koronan aikana lajittelu on jopa lisääntynyt – ainakin tonnien perusteella.

HSY:n alueella jätekuljetusten määrät ovat jossain määrin lisääntyneet, mutta mistään ruuhkasta ei voi puhua.

– Kiinteistöt tilaavat kuljetukset meiltä ja tekevät sopimusmuutoksia, mutta joissain tapauksissa olemme kiinteistöihin yhteydessä.

HSY:n alueella toimii useita Sortti-asemia, jotka ottavat vastaan muun muassa vanhoja kodinkoneita, huonekaluja ja puutarhajätettä.

– Jätteen määrä on lisääntynyt alkuvuoden aikana viime vuoteen verrattuna noin 20 prosenttia, Sortti-asemien toimintavastaava Eetu Keinänen kertoo.

Keinäsen mukaan kasvua on ollut erityisesti puutarhajätteessä ja risuissa.

– Leuto talvi ja varhainen kevät ovat näkyneet. Puutarhajätettä ja risuja on tullut 60 prosenttia enemmän, mutta tuskin se samalla tavalla etenee loppuvuoteen asti.