Jäätteenmäki ja Salolainen Ylen Ykkösaamussa: Perinteiset puolueet ovat epäonnistuneet ja ääriliikkeet valtaavat politiikkaa

Vaalit

Strasbourgin tori-iskussa kuoli viisi henkilöä ja loukkaantui useita. Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja Pertti Salolainen (kok.) pohtivat lauantaina Ylen Ykkösaamussa ampumisten syitä ja sitä, mitä taustalla oleville ongelmille pitäisi tehdä.

Molemmat konkaripoliitikot ovat jättämässä parlamenttityön sekä kotimaassa että Euroopassa.

– On erittäin hyvä asia, että tekijä saatiin kiinni, vaikka hänet jouduttiinkin ampumaan. Mutta miksi ihminen radikalisoituu, sitä on tosi vaikea sanoa, Jäätteenmäki aloittaa.

Syrjäytyminen, osattomuus, globalisaatio, turhautuminen, pettymys, katkeruus ja syvä tyytymättömyys yhteiskuntaan ja poliittiseen päätöksentekoon. Näitä pidetään maaperänä, jossa radikalisoituminen kasvaa ja voimistuu.

– Myös disinformaatio, väärä tieto yhteiskunnasta voi johtaa radikalisoitumiseen, Jäätteenmäki sanoo.

Poliitikot Euroopassa ovat vaikeuksissa yrittäessään ratkaista sekä ongelmien syitä että seurauksia.

– Politiinen elämä on mennyt irrationaaliseksi. Jokainen vaali on viime aikoina nostanut ison puolueen, joka on selvästi äärioikeistolainen ja rasistinen, Salolainen toteaa Ylen lähetyksessä.

Samaan aikaan kun ääriliikkeiden suosio kasvaa, perinteiset puolueet menettävät jäseniään ja kannatustaan. Miksi perinteiset puolueet eivät enää pysty vastamaan kansalaisten toiveisiin ja tarpeisiin?

 – Kriisitilanteissa eurooppalaiset liberaalit ja demokraattiset puolueet eivät ole kyenneet tuottamaan ratkaisuja kansalaisille. Nyt hyvinä aikoina ihmiset odottavat enemmän, Jäätteenmäki arvioi.

Salolainen sanoo suoraan, että puolueet ovat epäonnistuneet. Erityisesti pakolaisvirtojen ja maahanmuuton hallinnassa nähdään isoja virheitä ja ratkaisemattomia ongelmia.

– Esimerkiksi Saksassa äärioikeistolaisliike, joka perustui pakolaisvastaisuuteen, on syönyt  [liittokansleri] Merkelin arvovallan. Puolueiden pitäisi tutkia, miten saadaan tämä yleistyytymättömyys hoidetuksi.

Kokeneista poliitikoista kumpikaan ei osaa kertoa, miten ääriajattelua voisi torjua ja tyytymättömyyttä ehkäistä.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että tuloerot eivät saisi kasvaa. Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella tuloerot eivät tosin ole kasvaneet, ja Jäätteenmäki toteaa tilanteen olevan sama Ranskassa, jossa poliittinen ilmapiiri on silti äärimmäisen kireä.

Jäätteenmäki nostaa esille uutiset, joissa kerrotaan, etteivät kansainväliset yritykset maksa veroja tai että joillakin ihmisillä on aivan mahtavat tulot ja varallisuus. 

– Eriarvoisuus koetaan silloin suuremmaksi kuin se onkaan. Kun puolueiden jäsenmäärät laskevat ja kosketuspinta kansalaisiin pienenee, kuunnellaanko jo liian paljon niitä, joilla asiat on jo hyvin, Jäätteenmäki kysyy.

Toisaalta myös tyytymättömät ja muutosta vaativat ihmiset ovat jääneet pois puoluetyöstä.

– Ranskan vaalit ovat hyvä esimerkki, siellä voitti liike, ei puolue, Salolainen muistuttaa Ylellä.