Jäätteenmäki hiiltyi verokikkailusta – Euroopan maat menettävät vuosittain jopa 70 miljardia

Verotus

Veronkierron ja porsaanreikiä hyödyntävän verosuunnittelun torjumiseen tarvitaan eurooppalainen ratkaisu, Euroopan parlamentin varapuhemies, meppi Anneli Jäätteenmäki (kesk.) näkee.

– Euroopassa aggressiivisesta verosuunnittelusta aiheutuvien verotulojen menetysten arvioidaan olevan 50–70 miljardia euroa vuosittain. Kysymys ei ole pienestä kikkailusta vaan kyseessä on valtava ongelma, Jäätteenmäki kirjoittaa Suomenmaan blogissaan .

Jäätteenmäen mukaan nyt on tarpeellista luoda eurooppalainen yritysveropohja. Komissio onkin tekemässä asiasta aloitteen loppusyksystä.

– Tarkoituksena on poistaa kansallisten verolainsäädäntöjen välisiä eroavaisuuksia, joita käytetään hyväksi aggressiivisessa verosuunnittelussa. Yritysveroaste olisi edelleen jäsenvaltion itsensä määritettävissä.

Jäätteenmäki nostaa esiin paljon puhutun Applen tapauksen. Hän kiittelee komission toimintaa.

EU-komissio määräsi teknologiajätin maksamaan 13 miljardia euroa Irlannin valtiolle. Komission mukaan Apple on saanut Irlannilta kilpailua vääristävää valtiontukea.

Irlanti on vastustanut komission Apple-päätöstä, koska se ei halua riskeerata suuryhtiöiden lähtöä maasta ja tuhansien työpaikkojen menettämistä.

– Ongelma eurooppalaisesta näkökulmasta on, että yhden maan hyvinvointia ylläpidetään muiden kustannuksella. Se ei ole solidaarisuutta, vaan vastuuttomuutta, Jäätteenmäki sivaltaa.