IS: Maria Ohisalo jatkaa ilmastokovisteluaan: Nyt hampaisiin joutui maatalous

Ilmastopolitiikka

Syksyn budjettiriihen ilmastopäätösten on oltava riittävän kunnianhimoisia, jotta vihreät voi jatkaa hallituksessa, puoluejohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo linjaa.

Ohisalon mukaan hallitus on tähän mennessä tehnyt vain puolet niistä päätöksistä, joiden avulla Suomi olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

– Nyt me tarvitsemme vielä ne loput puolet. Syksyn budjettineuvottelut muutaman kuukauden päästä ovat se yksi konkreettisimmista paikoista, missä linjataan tulevan kahden vuoden politiikkaa. Ja sen täytyy olla riittävän kunnianhimoista, että me voimme olla tällaisessa hallituksessa ylipäätään. Tämä on keskeisimpiä kysymyksiä meidän hallitusohjelmassa, Ohisalo totesi Ilta-Sanomien mukaan SuomiAreenassa.

Konkreettisena esimerkkinä liian löperöstä ilmastoasenteesta Ohisalo mainitsi maatalouden.

– Siellä on aivan liian vähän onnistuttu vähentämään päästöjä. Keinoja olisi kyllä ja ne keinot voisivat myös auttaa viljelijöitä.

Pääministeripuolue SDP:n ympäristöpolitiikka turhauttaa Ohisaloa.

– Otanpa esimerkin kuntavaaleista. Sanon suoraan, että sosiaalidemokraattien vaalivideoissa kyllä liikuskeltiin kauniissa metsäluonnossa ja sanottiin, kuinka tärkeää se on. Mutta ei mene kuin viikko siitä, kun räjähtää keskustelu siitä, että millä tavalla sosiaalidemokraatit lobbaa metsäteollisuuden asioita EU-tasolla. 

– Tämä on ihan käsittämätöntä ja kestämätöntä, että tällaista tehdään.