IL: Ex-poliisin väitöskirja paljastaa kalliit virheet – Byrokratia vie rahat kentältä

Poliisi

Poliisin hallinto nielee rahaa ja kurittaa operatiivista toimintaa, eläkkeelle jäänyt komisario Heikki Mansikka-aho arvioi Iltalehdelle.

Aiheesta väitöskirjan kirjoittanut Mansikka-aho syyttää poliisin nykyisestä resurssipulasta Poliisihallituksen perustamista.

– Sen perustaminen kävi erittäin kalliiksi nimenomaan operatiiviselle toiminnalle, jota jouduttiin supistamaan eniten.

Mansikka-ahon tutkimuksen mukaan poliisityön tulokset ovat heikentyneet sen jälkeen, kun toiminnassa siirryttiin isompiin alueisiin.

Vuosien 2009–2015 aikana toteutetun PORA-uudistuksen aikana muun muassa siirryttiin seutukuntapoliisista maakuntapoliisiin. Samalla poliisilaitosten määrää vähennettiin 90:stä 24:ään.

Organisaatiouudistuksen oli määrä turvata aiemman henkilöstömäärän säilyminen, mutta sen sijaan paikallispoliisin ja liikkuvan poliisin operatiivisesta toiminnasta säästetty 28,1 miljoonaa euroa.

Mansikka-ahon tutkimus osoittaa, etteivät uudistukset lopulta keventäneet poliisin hallintoa, vaan keskushallinnosta tuli keskitetympi ja raskaampi järjestelmä.

Vuonna 2003 poliisin kulut olivat 117 euroa ja vuonna 2015 148 euroa kansalaista kohti.

– Jokainen vaihe on vienyt tuloksia huonompaan suuntaan. Poliisin keskeisimmät tulosmittarit ovat toimintavalmiusaikojen seuraaminen ja rikostutkinnan teho, ja molemmat ovat laskeneet: toimintavalmiusajat ovat heikentyneet enimmillään 40 prosenttia, kuten myös rikostutkinnan teho, Mansikka-aho sanoo Iltalehdelle.

Keskustelu poliisin määrärahoista ryöpsähti sen jälkeen, kun valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) pohti eduskunnan kyselytunnilla, miksi määrähojen lisääntymisestä huolimatta hallituksen tavoite poliisien lisääntyvästä määrästä ei toteudu.

– Siinä on epäsuhta, ja uskon tässä salissa kaikkien ymmärtävän tämän ristiriidan yhtäältä kasvavan rahoituksen ja toisaalta poliisin näkemyksen välillä, että me emme pääse kohti tavoitetta, vaan pikemminkin ajaudumme päinvastaiseen tilanteeseen. Tätä parhaan kykyni mukaan perkasin poliisijohdon kanssa läpi, ja toivon, että tämä talo sitä työtä jatkaa, Saarikko kannusti.