HUSin Lehtonen Ylellä: Omikron on saavuttanut valtaviruksen aseman pääkaupunkiseudulla – "Lockdownia tarvitaan hetkeksi"

Koronavirus

Nopeasti tarttuva omikron-koronavariantti on saavuttanut valtaviruksen aseman pääkaupunkiseudulla, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Ylellä.

Lehtosen mukaan pääkaupunkiseudun koronatartunnoista yli puolet on jo omikronvarianttia. Hänen mukaansa omikron leviää tällä hetkellä niin nopeasti, että iso osa väestöstä tulee kohtaamaan viruksen sillä rokotussuojalla, jonka tähän mennessä on ehtinyt saamaan.

– Kolmansia rokotuksia on tärkeää saada erityisesti näille riskiryhmille, mutta varmaan viisainta on riskiryhmäläisten aika lailla koittaa kontakteja välttää, ettei virukselle joudu alttiiksi, Lehtonen sanoo.

Torstaina HUSin alueella todetuista koronatartunnoista noin 40 prosenttia oli omikronvarianttia, Lehtonen sanoo.

Tartuntojen kasvun myötä myös sairaaloiden potilasmäärät ovat kasvaneet. HUSin alueella ne ovat nousseet viime viikosta 20 prosentilla.

Lehtosen mukaan sairaaloissa on tautitapausten nousun vuoksi edessä vaikeat ajat lähitulevaisuudessa.

– Valitettavasti näyttää siltä, että on tulossa kuormituksen kannalta hankala joulu. Tartuntoja on enemmän kuin Suomessa on koskaan ollut, niin kyllä se väistämättä heijastuu sairaalahoidon tarpeeseen.

Lehtosen mukaan tehopotilaiden kasvava määrä tarkoittaa muun hoidon vähentämistä. Entuudestaan väsynyttä henkilöstöä joudutaan myös siirtämään tehohoidon tueksi.

Lehtosen mukaan omikronia ei taltuteta ilman, että ihmisten kontaktien määrään puututaan rajusti.

Hänen mielestään voisi olla myös järkevää aikaistaa koululaisten joululomia, sillä korona leviää tällä hetkellä etenkin lasten keskuudessa. Lapset tuovat taudin helposti kotiin aikuisille.

– Itse näen niin, että jos oikeasti tämä tilanne halutaan pysäyttää, niin melko totaalista ”lockdownia” silloin tarvitaan hetkeksi. Niin tarttuvasta viruksesta on kysymys, Lehtonen sanoo.