Husin Lehtonen Uudessa Suomessa hätkähdyttävästä koronakuolemien määrästä: Tämä meni pieleen

Korona

Suomi on siirtynyt kevään 2022 aikana koronaepidemian hoidossa Euroopassa parhaiten onnistuneiden maiden joukosta viikkokohtaisten koronakuolemien kärkimaiden joukkoon, Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuorossaan.

Hän huomauttaa, että Suomessa oli vuoden 2021 loppuun mennessä koronaan kuolleita yhteensä 1714 henkeä. Toukokuun alussa lukema oli jo yli 4000.

– Vuoden 2022 ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana koronainfektioon on siis Suomessa kuollut yli 2000 henkeä ja pahimmillaan kuolemien määrä on ollut yli 200 viikossa.

Lehtonen toteaa, että Suomessa rokotekattavuus on monia Euroopan maita alhaisempi. Hus-johtaja pitääkin näiden tietojen valossa aiheellisena pohtia, mikä on mennyt pieleen valtioneuvoston koronastrategiassa.

Keskeisimpänä syynä epäonnistumiseen Lehtonen pitää koronaviruksen erilaisia variantteja

– Suomi aloitti tehosterokotukset jonkun verran hitaammin kuin muut Länsi-Euroopan maat. Keskeiset riskiryhmät saatiin jouluun mennessä rokotetuksi, mutta rokotuskattavuus kolmen rokotuksen osalta on jäänyt yli 18-vuotiaassa väestössä 64 %:n tasolle, mitä on pidettävä epäonnistumisena.

Lehtosen mukaan myös viranomaisten viestinnässä olisi ollut parantamisen varaa.

– Erityisesti rokotuksiin kannustava viestintä on ollut heikkotehoista, vaikka valtioneuvoston koronastrategian tavoitteena oli varmistaa mahdollisimman kattava rokotussuoja koronainfektiota vastaan.

Lehtonen arvioi, että Ukrainan sota on vähentänyt valtiovallan kiinnostusta koronatilanteen hoitoa kohtaan.

– Hoitajien lakko huhtikuussa vaikeutti sairaanhoidon toimintaa suuresti. Lisäksi sote-uudistuksen toimeenpano sekä sen rahoituksen haasteet sitovat STM:n resursseja. Moni toimija on myös ministeriöstä lähtenyt tai hakeutunut muihin tehtäviin, kun Sanna Marinin hallituksen kausi lähenee loppuaan.

Kommentit (1)

  • Lukija90

    Husin Lehtonen uskaltaa sanoa suoraan ja perustelee aina hyvin. Toisin kuin Stm ja Thl robottimaiset käskyläiset.
    Ilman koronaa moni 60-100v. saisi elää. Vaikka on muitakin sairauksia,aiheuttaa korona lopullisen kuoleman. Hallitus ja eri viranomaistahot ovat vähätelleet tappavaa koronaa. Tartunnat laskee,niitähän on kuitenkin erittäin paljon. Rajoitukset pois,saadaan bilettää pääministerin esimerkillä. Raha ensin vanhoista viis, jotta yhteiskunta pyörii. Tämä kohtelu maan rakentajille,jotta keski-ikäiset ja nuoret saavat nauttia,usein ihan turhuuttaan. Räikeä ikärasismi paistaa läpi. Onkos vanhusasiavaltuutettu tai oikeuskansleri jossain piilossa? Eiköhän Räsäsen jahtaajasyyttäjä Toiviainen edes puolusta vanhoja! Eikö Saulikaan puutu??? Eikö päättäjiä,joista päävastuussa liian elämänkokematon hallitus edes hävetä. ”Anteeksi,olen pahoillani” ei tuo isää,mummoa ymv.takaisin.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen