Huomenna saadaan mahdollisesti päätös siitä, perutaanko HS:n entisen vastaavan päätoimittajan syyttämättä jättäminen Viestikoekeskus-asiassa vai ei
Syyttäjä pyrkii huomenna antamaan päätöksen siitä, perutaanko Helsingin Sanomien entisen vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen syyttämättä jättäminen Viestikoekeskus-asiassa vai ei. Syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen ei kommentoi aikataulua tämän tarkemmin.
Niemeä kuultiin uudestaan turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäiltynä viime kuun lopulla. Hän on kiistänyt mahdolliset häntä koskevat rikosepäilyt. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoi tiistaina, että syyttämättäjättämispäätöksen kumoamista harkitaan.
Niemi kertoi uusissa poliisikuulusteluissa tulleensa tietoiseksi Viestikoekeskus-artikkelista viimeistään päivää ennen sen julkaisua. Niemen mukaan toimituksen johto teki silloin julkaisupäätöksen asiassa.
Niemi ei kommentoinut tarkemmin sitä, ketkä henkilöt päätöksen tekivät, mutta sanoi, että nyt syytteessä olevat kolme toimittajaa eivät olleet päätösprosessin kanssa missään tekemisissä.
– Toimituksen johto on tehnyt julkaisupäätöksen asiassa perjantaina 15.12.2017, eikä tässä päätösprosessissa ole vastaajana oleva kolmikko ollut missään tekemisissä. Mitä tulee minun tai muun johdon päätöksentekoon, sillä ei ole syyttäjän mukaan merkitystä nyt käynnissä olevalle oikeudenkäynnille, eikä siten myöskään syytettyjen oikeudelliseen asemaan, Niemi sanoi 28. marraskuuta tehdyssä kuulustelussa.
Niemeä epäiltiin aiemmin esitutkinnassa, mutta syyttäjä teki tällöin asiassa syyttämättäjättämispäätöksen. Sen sijaan syytteitä nousi kolmea HS:n toimittajaa vastaan.
Toimittajien koskevassa oikeudenkäynnissä vastaanotettiin eilen julkiset loppulausunnot. Oikeuden on määrä kokoontua huomenna iltapäivällä loppulausuntojen salaiseen osioon, minkä jälkeen oikeudenkäynti olisi tällä tietoa ohi.
Oikeudenkäynti koskee joulukuussa 2017 julkaistua artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua. Syyttäjän mukaan jutut sisälsivät Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäväksi määrättyä tietoa.
Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan ehdollista vankeutta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä tai avunannosta niihin. Kaikki kiistävät syytteen.
Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.