HS: Vanhanen karsisi valtiosihteerijärjestelmän alkuperäiseen kokoonsa – puhemies pitäisi valtiosihteerien ja kansliapäälliköiden työnjaon selkeänä

Valtiosihteerit

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) palauttaisi valtiosihteerijärjestelmän alkuperäiseen kokoonsa ja pitäisi valtiosihteerien ja kansliapäälliköiden tehtävien erot kirkkaina.

Vanhanen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa puolustavansa alkuperäistä mallia, jossa oma valtiosihteeri olisi vain ministereillä, joilla on erityisen paljon EU-tehtäviä Brysselissä.

Esimerkkeinä Vanhanen mainitsee valtiovarainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön sekä ulkoministeriön.

– Nythän melkein jokaisella hallituksen ministerillä on oma valtiosihteeri, kun ehkä 5–7 riittäisi, Vanhanen huomauttaa.

Vielä enemmän huolta Vanhanen kantaa valtiosihteerien ja kansliapäälliköiden roolien päällekkäisyydestä ja sekaantumisesta. Hänen mielestään tehtävien erot on pidettävä kirkkaina.

– On tärkeää, ettei valtiosihteeri mene ministeriön linjaorganisaation sisälle, vaan virkamiehet saavat ohjeensa kansliapäälliköltä. Ministeriöittäin on varmasti vaihtelua siinä, kuinka syvälle poliittisten valtiosihteerien näpit ylettyvät, Vanhanen pohtii.

Vanhanen ei kannata kansliapäällikköjärjestelmän lopettamista ja sen korvaamista poliittisilla virkamiehillä. Puhemiehen mukaan ministeriöissä tarvitaan myös yli hallituskausien ulottuvaa johtamista virkamiesvastuulla.

Poliittisen valtiosihteerien järjestelmä luotiin nykymuodossaan Vanhasen ensimmäisen hallituksen kaudella vuonna 2005. Sitä ennen poliittinen valtiosihteeri oli vain pääministerillä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) viiden puolueen hallituksessa ministereitä on 19 ja valtiosihteereitä 15.

Edellisellä vaalikaudella pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kolmen puolueen hallituksessa oli ministereitä lopulta 17. Valtiosihteereitä oli neljä, eli yksi pääministeriä ja kolme ministeriryhmiä varten.

Valtiosihteereiden lisäksi Marinin hallituksessa on nyt 69 erityisavustajaa, kun Sipilän hallituksella heitä oli 42.