Helteet jatkuvat läpi tulevan viikon – metsäpalovaroituksia lähes koko maassa

Kesäsää

Helle jatkuu suuressa osassa maata vielä yli viikon, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jouko Korhonen.

Lämpötilat nousevat monin paikoin 30 asteen tietämiin. Vaihtelua voi olla Pohjois-Karjalan pohjoisosista itärajaa pitkin Pohjois-Lappiin asti.

Metsäpalovaroitukset leviävät ensi viikon mittaan etelästä pohjoiseen päin. Korhosen arvion mukaan varoitus on voimassa viikon puolivälissä suuressa osassa maata, loppuviikosta jo lähes koko maassa.

–  Jonkinlaisia ukkoskuurosateita voi tulla, mutta ne eivät yleiskuvaa kauheasti hetkauta, Korhonen sanoo.

Helteet tulevat Suomeen tyypillisesti Keski-Euroopan suunnalta tai Mustanmeren ja Venäjän suunnalta, joista jälkimmäinen on yleisin. Keski-Euroopan lämmin ilma liikkuu useimmiten Baltian yli Siperiaan, mutta nyt korkeapaine on jämähtänyt Suomen ylle.

–  Hellesäät ovat Suomessa aina vähän sattumankauppaa, Korhonen toteaa.

Hän nostaa esiin ilmastonmuutoksen vaikutukset sääolosuhteisiin. Mahdollisuuksia tulevina vuosikymmeninä on niin koviin hellekesiin kuin koviin sadekesiinkin.

–  Jos käy huono tuuri, on jatkuvasti koleaa ja sateista, mutta paljon voi olla myös kaivoja kuivattavia kesiä. Sääolojen äärevöityminen pyrkii todennäköisesti lisääntymään, Korhonen sanoo.