Helsinki, Espoo ja Vantaa saivat kukin kaksi keskustalaista naisvaltuutettua – piirit toivovat puolueelta enemmän puhetta pääkaupunkiseudusta

”Vantaalla pitää tehdä viisinkertaisesti töitä, jotta saa ihmiset äänestämään keskustaa.”
Kuntavaalit

Keskustan kannatus tippui etelän suurissa kaupungeissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Sekä Espoossa että Vantaalla keskusta menetti yhden valtuustopaikan nykyisestä kolmesta paikastaan. Valtuustoryhmien kokoonpanot menivät myös niissä uusiksi. Kussakin kolmessa kaupungissa on tulevalla kaudella kaksi naisvaltuuttua.

Helsingissä jatkavat istuvat valtuutetut Laura Kolbe ja Terhi Peltokorpi.

Vantaan valtuutetuista Juha Hirvonen tippui, Pentti Hakulinen ei ollut enää ehdolla ja Jussi Vähäkangas jäi varasijalle. Läpi pääsivät Vantaan Keskustaa johtava Pirjo Luokkala ja Eeva Tikkanen.

Espoossa Riikka Pakarinen pääsi jatkokaudelle ja varavaltuutettu Sara Saramäki nousi varsinaiseksi valtuutetuksi. Istuvat valtuutetut Yrjö Rossi ja Jussi Holma jättivät paikkansa näihin vaaleihin.

– Heiltä jäi tietysti iso lovi, vaikka Pakarinen ja Saramäki aika hyvin paikkasivat ja kasvattivat äänimääriään, Espoon Keskustan puheenjohtaja Tommi Halkosaari sanoo.

Espoossa keskustan kannatus oli kolme prosenttia. Siinä on 0,9 prosenttiyksikköä pudotusta viime kuntavaaleihin.

Torjuntavoiton puolella kuitenkin ollaan, kuten koko puolue, Halkosaari luonnehtii.

– Yhden valtuustopaikan menetys on harmittavaa, mutta se tehtiin mitä voitiin, hän summaa.

Halkosaari uskoo, että kokoomuksen loikka vei keskustan kannatusta Espoossa. Keskustalla oli Espoossa poikkeuksellisen paljon uusia nimiä ehdolla, ja vanhoja tuttuja nimiä jäi vastaavasti pois, puheenjohtaja kertoo. Hän kehuu ryhmähenkeä, joka Espoon Keskustan toimintaan syntyi näissä vaaleissa.

– Se oli aivan omaa luokkaansa, omista panoksistamme homma ei jäänyt kiinni. Tiivis joukko syntyi ja toivotaan, että saamme pidettyä kaikki mukana.

– Voisi olettaa, että seuraavissa vaaleissa uusien ehdokkaiden tunnettuus saadaan kasvuun.

Halkosaari tosin toivoo, että puolueelta olisi tullut enemmän vetoapua politiikan tekemiseen Espoossa.

– Kyllä se vaikuttaa osaltaan, että puolueen viesti oli nyt selvästi keskittynyt enemmän sinne ydinkannattaja-alueille. Varmasti se tehtiin ihan laskelmoidusti ja ansiosta, enkä sitä siinä mielessä kritisoi. Itse olisin kuitenkin toivonut, että olisi ollut kohdistettua viestiä myös tänne kaupunkeihin.

Samaa palautetta kuuluu Helsingistä. Piiriä luotsaava Harriet Lonka muistuttaa, että kaupunkityön tukeminen on muutakin kuin resurssien myöntämistä.

– Puolueelta toivoisi enemmän puhetta, joka puhuttelee pääkaupunkiseudun ihmisiä. Meistä on vähän turhauttavaa, että meidän täytyy itse luoda se puhe kokonaan. Olisi kiva, että siihen soveltamiseen ja sanoittamiseen osallistuisivat aktiivisemmin myös muut nimekkäät politiikot.

Helsingin Keskustan puheenjohtaja Harriet Lonka. Kuva: Jari Laukkanen

Keskusta sai Helsingissä 2,4 prosentin kannatuksen. Siinä on pudotusta 0,5 prosenttiyksikköä. Lonka kuitenkin sanoo, että piirissä ollaan tulokseen tyytyväisiä.

– Ison muutoksen merkit olivat ilmassa, kun perussuomalaiset oli vahvasti liikkeellä. Pidimme kuitenkin perusasemamme. Istuvat valtuutetut saivat jälleen luottamuksen, Lonka toteaa.

Helsingissä oli Espoon tapaan paljon uusia ehdokkaita keskustan listoilla. Lonka pitää onnistumisena sitä, että isolle joukolle saatiin hyviä perusäänimääriä.

– Äänet jakautuivat nyt tosi nätisti, hän sanoo.

Lonka nostaa esimerkiksi ensi kertaa ehdolla olleen Anna Kaija Karhumaan, joka pääsi 258 äänellä varasijalle. Pormestariehdokas Eeva Kärkkäisen saamaa 648 äänen saalista tulee Longan mukaan myös pitää onnistumisena.

– Eevan antaumuksellinen, sitoutunut ja sydämellä tehty kampanja teki valtavan osan kokonaistuloksesta. Hän johti kenttäjoukkoja, Lonka sanoo.

Hän on tyytyväinen siihen, että Kolbe ja Peltokorpi pääsevät jatkamaan työtään valtuustossa.

– He ovat kokeneimmasta päästä uudessa valtuustossa. Sillä on iso merkitys sille, miten saadaan vaikuttavuutta pienellä ryhmällä.

Vantaan Keskusta teki valtavan työn kahden irronneen valtuustopaikan eteen, Pirjo Luokkala sanoo.

Ehdokkaitakin oli nyt aiempaa enemmän. Kunnallisjärjestön puheenjohtaja harmittelee äänestysprosenttia, joka oli Vantaalla vain 48,4.

– Moni jäi kotiin nukkumaan. Nyt tarvittiin enemmän ääniä läpipääsyyn, Luokkala sanoo.

Keskustan kannatus oli Vantaalla 4,1 prosenttia (-0,2).

Kokoomus nousi suurimmaksi 18 paikallaan ja ohi SDP:n, joka sai 16 valtuutettua. Kaupungin kolmanneksi suurimmaksi pääsi perussuomalaiset 12 paikalla. Siinä on neljä lisäpaikkaa edellisiin vaaleijhin. 

Luokkala on itse ollut kaksissa aikaisemmissa kuntavaaleissa keskustan ehdokkaana Kempeleessä ja päässyt läpi.

– Täällä Vantaalla pitää tehdä viisinkertaisesti töitä, jotta saa ihmiset äänestämään keskustaa.

– Keskustan maine pitää saada käännettyä positiiviseksi ja sellaiseksi, että emme ole pelkästään maaseudun puolue, vaan keskustalaista politiikkaa voi tehdä myös kaupungissa.

Luokkala pitää kenttätyötä ja ihmisten kanssa keskustelua ensiarvoisen tärkeänä Vantaalla.

– Jatkossa ehdokkaat täytyy kouluttaa siihen, että some ei yksin riitä.

Luokkalan mielestä keskusta ja sen puheenjohtaja esiintyivät edukseen vaalikampanjan aikana, mikä avitti myös Vantaan keskustalaisia.

Annika Saarikko ja kumppanit ovat tehneet valtavan hyvää työtä.

Pirjo Luokkala Vantaan Keskustan tapahtumassa Super Parkissa marraskuussa 2019. Kuva: Pauliina Pohjala