Hanna-Leena Mattila: Henkilötunnusuudistuksella olisi tavoiteltu muutkin kuin sukupuolineutraaliutta

Keskusta

Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila ihmettelee sitä, että kaatunut henkilötunnusuudistus liitettiin julkisessa keskustelussa lähes pelkästään sukupuolineutraaliuden tavoitteluun.

Mattila muistuttaa tiedotteessaan, että uudistuken tarvetta perusteltiin monilla muillakin syillä. Keskeisin oli se, että nykyjärjestelmässä loppuvat merkit.

Henkilötunnusuudistus on Mattilan mielestä hyvä esimerkki siitä, kuinka kokonaisuudesta irrotetusta sivuseikasta saadaan ideologinen pääasia, jolla aiheutetaan hämmennystä ja tarpeetonta vastustusta sinänsä järkevälle uudistukselle.

– Kuinka moni meistä on edes tähän mennessä tiennyt, mikä merkki ilmaisee, onko kyseessä tyttö vai poika, Mattila kysyy.

Mattila kertoo kuitenkin olevansa tyytyväinen, ettei uudistus etene tällä vaalikaudella.

Ehdotettu henkilötunnuksen muodon muuttamiseen tähtäävä laaja kokonaisuudistus olisi aiheuttanut huomattavia kustannuksia.

– Nykyisessä taloustilanteessa tällaiseen ryhtyminen ei ole perusteltua. Tässä vaiheessa on käytettävissä keinoja vastata keskeiseen osaan uudistuksen tavoitteista kohdennetuilla toimenpiteillä, jotka eivät vaadi kallista kokonaisuudistusta.