Hallitus pusersi ratkaisun osakesäästötilistä – Orpo uskoo tilin vetovoimaan

SDP:n Harakka ei usko, että sijoitustili hyväksytään muutoksitta eduskunnassa
Budjettiriihi

Hallituksen suunnitelmien toteutuessa pörssisijoituksia voi jatkossa tehdä osakesäästötilin kautta. Sijoittajalle porkkana osakesäästötilissä syntyy verotuksen lykkääntymisestä.

Pitkäaikaissijoittamisen verokohtelu on suomalaisen verokeskustelun ikuisuusaihe. Nyt pitkän puristamisen jälkeen kokoomukselle tärkeästä hankkeesta syntyivät linjaukset budjettiriihessä. Samassa yhteydessä kritisoitujen kapitalisaatiosopimusten sekä säästö- ja sijoitusvakuutusten verokohtelua ollaan kiristämässä.

Sijoitussäästötilistä on puhuttu pitkään, mutta parempi nimitys on osakesäästötili, sillä nykyisten suunnitelmien mukaan tilille siirrettäviä rahavaroja voi sijoittaa vain listattujen yhtiöiden osakkeisiin.

On myös hyvä huomata, että hallituksen tiedotteessa puhutaan tilille siirrettävistä varoista. Valmistelussa on lähdetty siitä, että tilille voi laittaa ainoastaan käteistä osakesijoituksia varten, sinne ei siis voi siirtää tilin ulkopuolelta vanhoja osakesijoituksia. Mukana järjestelmässä ovat myös osingot, eli osingoista ja osakkeiden arvonnousuista maksetaan verot varoja tililtä nostettaessa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan nykyinen hallitus tulee tekemään asiaan liittyvät lait. Orpo uskoo, että osakesäästötilillä tulee olemaan vetovoimaa.

– Oleellista on huomata, että ratkaisussa osingot voi jättää tilin sisälle. Sillä on merkittävä vaikutus vetovoimaan, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan vuodesta 2020 alkaen, eli seuraavan vaalikauden puolella. Voikin olla, että vaikka lait hyväksytään kuluvan vaalikauden aikana, asiasta saattaa vielä syntyä keskustelua tulevissa hallitusneuvotteluissa,  riippuen siitä, mitkä puolueet neuvotteluja käyvät.

Osakesäästötilille tehtäville sijoituksille asetetaan 50 000 euron yläraja. SDP:n kansanedustajan Timo Harakan mielestä hallitus päätti takaportin kautta ottaa käyttöön verohuojennetut sijoitustilit. Harakka arvioi, että ylärajasta huolimatta uusi väline hyödyttää lähinnä pankkeja ja niitä, joilla on jo valmiiksi suuri sijoitusvarallisuus. Harakka ei usko, että sijoitustili hyväksytään muutoksitta eduskunnassa.

Osakesijoittamista edistävän Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren mielestä päätös osakesäästötilin toteuttamisesta on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Lounasmeren mukaan suorat osakesijoitukset tulevat nyt verokohtelun näkökulmasta samalle viivalle sijoitusrahastojen kanssa.

Mallin huonona puolena Lounasmeri pitää osakesäästötilille tehtäville sijoituksille tulevaa 50 000 euron ylärajaa. Hänen mielestään raja on kuitenkin sen verran korkea, ettei se luultavasti alkuvaiheessa tule vastaan monella piensijoittajalla.