Hallitus kertoo huomenna muutoksista kiisteltyyn irtisanomislakiin – järjestöt eivät aio perua keskiviikon lakkoa
Hallitus kertoo tehneensä keskeisiä muutoksia esitykseen, jolla helpotettaisiin irtisanomisia. Työministeri Jari Lindström kertoo niistä tiedotustilaisuudessa huomenna.
Valmistelussa on lakihanke, jolla helpotettaisiin henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.
Viime viikolla pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi hallituksen voivan joustaa siinä, minkä kokoisia yrityksiä irtisanomissuojan muutos koskisi. Aiemmin rajaksi on ehdotettu alle 20 hengen yrityksiä, mutta kompromissina se voi mahdollisesti laskea alemmaksi.
Sipilä arvioi, että samassa yhteydessä myös työttömyysturvan karensseihin liittyviin huoliin voisi löytyä ratkaisu.
Hallitus on toivonut, että irtisanomissuojan keventäminen madaltaisi kynnystä palkata työntekijöitä.
Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n hallituksen mukaan keskiviikon järjestölliset toimet perutaan vain, jos maan hallitus luopuu kokonaan irtisanomislain valmistelusta. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan he tarjoavat neuvottelujen mahdollisuutta, mutta uudelta pohjalta.
– Irtisanomislaki ei voi olla neuvottelujen pohja, koska siinä ne tietyt ongelmat on ja pysyy. Ne liittyvät eriarvoiseen kohteluun erikokoisissa yrityksissä. Jos työllisyyttä halutaan parantaa, niin arviot siitä ovat, että työllisyys ei parane. Siinä mielessä näemme, että se ei voi olla lähtökohta, Eloranta sanoi STT:lle.
SAK:n mukaan kiista ei ole ratkaistavissa sisältömuutoksilla, kuten irtisanomisten helpottamisen rajaamisella pienempiin kuin alle 20 hengen yrityksiin.
– Olemme todenneet aikaisemmin, että pelkkä henkilömäärän pudottaminen kahdestakymmenestä kymmeneen ei ole sellainen, joka tätä kiistaa ratkaisee. Se ei sinänsä ole vielä riittävä toimenpide, Eloranta sanoi.
Elorannan mukaan kilpailukykysopimuksen vaatimukset sekä heikennykset työttömyysturvaan vievät pohjan vaatia työntekijöiltä uusia myönnytyksiä.
– Hallitus tekee omat ratkaisunsa, ja me teemme omamme ja mennään niin eteenpäin. Toinen vaihtoehto on, että lähdetään tasaveroisemmalta pohjalta liikkeelle ja katsotaan löytyykö tässä jotakin ratkaisua, Eloranta sanoi.
Elorannan mukaan lähipäiville ei ole sovittu esimerkiksi työmarkkinakeskusjärjestöjen ja hallituksen välille tapaamisia.
– Ainakin toistaiseksi on näin, ja ilmeisesti hallitus tykönänsä pohtii asioita. Ehkä sieltä jossain vaiheessa kuuluu, mutta tällä hetkellä ei ole tapaamista sovittuna, Eloranta sanoi.
Ay-liikkeen kamppailu irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan uhkaa keskiviikkona pysäyttää satoja tuotantolaitoksia, kun Teollisuusliitto, PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät vuorokauden mittaisen poliittisen lakon.
SAK:n mukaan sen jäsenliitot ovat valmiina laajentamaan toimiaan, jos hallitus jatkaa vahingollisen irtisanomislain valmistelua.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mukaan kyseessä on täysin palkansaajaliittojen ja hallituksen välinen kiista. EK:n johtaja Ilkka Oksala toisti maanantaina, että työnantajajärjestö vetoaa sekä hallitukseen että ammattiliittoihin, jotta asia ratkeaisi ilman keskiviikoksi suunniteltuja työtaistelutoimia.
– Niin hallitus kuin palkansaajajärjestöt tietävät ne keinot, ne elementit, mitä tässä tarvitaan. Nyt tarvitaan vain päätöksentekokykyä, Oksala sanoi medialle Etelärannassa Helsingissä.
Oksala ei lisäkysymyksistä huolimatta täsmentänyt lausuntoaan eikä ottanut kantaa esimerkiksi siihen, pitäisikö hallituksen perääntyä irtisanomista helpottavista suunnitelmistaan. Hän ei myöskään halunnut arvioida mahdollista lakkojen laajenemista tai sen seurauksia.