Gps-häirintä kasvanut maailmanlaajuisesti
Maanmittauslaitos ylläpitää Suomessa paikannuksen tukiasemaverkkoa, joka käsittää noin 100 maa-asemaa. Maanmittauslaitoksen navigoinnin ja paikannuksen osastonjohtaja Sanna Kaasalainen kertoo, että häiriöt gps-yhteyksissä pystytään toteamaan reaaliajassa. Sitä, että kyseessä on tahallinen häirintä, eivät tiedot kerro suoraan.
– Suomessa ei ole olemassa reaaliaikaista tunnistusta, että signaali on tullut häirintälaitteesta, Kaasalainen sanoo STT:lle.
Häirintä tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että häirintälaitteen eli jammerin signaali peittää avaruudesta tulevan paikannussignaalin.
Kaasalaisen mukaan signaali pitää tunnistaa ja lähde paikantaa, jotta se voidaan todeta häirinnäksi. Tämä olisi teknisesti mahdollista, mutta yksittäisten häiriöiden havaitseminen vaatisi tiheämmän maa-asemien verkon. Tämä taas on rahoituskysymys.
Maanmittauslaitoksen toukokuun tiedoissa mikään alue ei nouse esille, vaan gps-häiriöitä on ollut joka puolella maata. Muun muassa aurinkomyrsky on aiheuttanut melko paljon häiriöitä.
– Maailmanlaajuisesti häirintä ja häiriöt ovat lisääntyneet. Satelliittipaikannus on aika haavoittuvainen, ja se on tutkimuksessa iso keskustelunaihe, Kaasalainen kertoo.
Kaasalainen sanoo, että satelliittipaikannuksen haavoittuvuuksiin on herätty laajemminkin. Hänen mukaansa Suomessa tarvittaisiin asiasta parempi reaaliaikainen tilannekuva, mutta se vaatisi paljon kehitystyötä.
– Varautumista on mahdollista parantaa paljon.